Rusia si-ar trece gazele si prin Romania, numai sa ocoleasca Ucraina

Joi, 04 Iunie 2015, ora 13:30
3396 citiri
Rusia si-ar trece gazele si prin Romania, numai sa ocoleasca Ucraina
Foto: Al Arabiya

Rusii asteapta oferte din partea Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si Ungariei pentru asocierea in proiectul gazoductului Eastring. Acesta ar urma sa strabata teritoriile celor patru state, facand legatura intre gazoductul din Ucraina si varianta Turkish Stream.

"Asteptam oferte. Inca nu a fost depusa nicio oferta oficiala pentru asocierea in cadrul acestui proiect", a explicat ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, citat de agentia Tass.

Eastring ar urma sa reprezinte un retur al coridorului principal de alimentare cu gaze a Europei, Turkish Stream, care sa transporte combustibilul de la frontiera turco-bulgara pana la granita dintre Slovacia si Ucraina.

Incepand cu 2019, Gazprom vrea sa renunte la reteaua de transport a gazelor naturale de pe teritoriul Ucrainei, oferind ca varianta gazoductul Turkish Stream, care face legatura intre Rusia, Turcia si granita Uniunii Europene.

Proiectul implica comasarea sistemelor de transport al gazelor din Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia si preluarea unei cantitati de 20 de miliarde de metri cubi de gaz din reteaua Turkish Stream.

Eustream, operatorul retelei de gaze naturale din Slovacia, ramane prima firma care a anuntat pana acum implementarea proiectului Eastring in planurile sale de dezvoltare.

Reprezentantii Comisiei Europene vad insa in proiectul Turkish Stream o investitie prin care Rusia incearca sa-si pastreze o pozitie dominanta pe piata europeana de energie, propunand in schimb dezvoltarea altor proiecte pe o ruta care strabate Turcia spre Iran si Azerbaidjan.

#gazoduct Eastring, #gazoduct Rusia Europa de Est, #gazoduct Rusia Romania , #Stiri energie