Rusii, sanctionati pana si in rafinariile europene. Petrolul sauditilor invadeaza piata UE

Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5808 citiri
Rusii, sanctionati pana si in rafinariile europene. Petrolul sauditilor invadeaza piata UE
Foto: Flickr/Shell

Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.

Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.

Razboiul petrolului se extinde

Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.

In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.

Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.

Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a barilului.

Surse din piata au dezvaluit ca giganti ai industriei petroliere si petrochimice precum Exxon, Shell, Total si Eni cumpara deja mai mult petrol saudit decat rusesc pentru rafinariile detinute in Europa Occidentala si flancul sudic al continentului.

"Cumpar din ce in ce mai putin petrol rusesc pentru rafinariile europene pentru ca cel saudit are un pret mai atractiv. Nu trebuie sa fii un geniu ca sa iti dai seama ce ai de facut in aceasta situatie", a marturisit sub protectia anonimatului un trader e pe piata de energie europeana.

Pret de dumping

Sauditii au avut piete traditionale pentru vanzarea petrolului asa cum au fost Statele Unite si Asia, dar cresterea independentei energetice a pietei americane si infiltrarea Rusiei si a unor tari africane pe pietele din Asia, in special China, a tulburat apele la Riad.

Asa ca piata traditionala a petrolului rusesc (fostele tari URSS si tarile din sud-estul Europei) este supusa acum unei presiuni a petrolului saudit livrat la preturi avantajoase.

Seful Rosneft, cea mai mare companie petroliera a Rusiei, Igor Sechin, a declarat recent ca Arabia Saudita a inceput sa inunde piata poloneza cu petrol livrat la "pret de dumping".

In septembrie un petrolier saudit a ajuns in portul polonez Gdansk, iar luna aceasta sunt asteptate alte doua nave incarcate cu petrol. Cantitatile urmeaza sa fie livrate rafinariilor PKN Orlen si Lotos din Polonia.

Doua surse din piata sustin ca Arabia Saudita vrea sa transforme Gdansk in principalul punct de livrare a petrolului pentru estul Uniunii Europene, dupa modelul aplicat in trecut in porturile olandeze si belgiene.

Pe de alta parte, speculatiile vizeaza si o infiltrare a petrolului saudit pe piata germana, alimentata pana acum prin oleoductul ruso-german Druzhba.

Oficial, inclusiv lituanienii vor sa reduca pe cat mai mult posibil dependenta de resursele energetice asigurate de Rusia, iar ministrul de resort Rokas Masiulis afirma ca este in negocieri cu compania americana Cheniere Energy pentru a reduce influenta Gazprom pe piata locala.

Lovitura de pedeapsa

Razboiul petrolului extins de sauditi pana in pietele controlate de Rusia a starnit discutii la Moscova privind o eventuala sanctionare a amestecului Rusiei in razboiul civil din Siria de partea presedintelui al-Assad, un inamic declarat al Riadului.

Pare insa putin probabil, din moment ce Rusia si Arabia Saudita au o rivalitate privind dominarea pietelor de energie din diverse regiuni care dateaza de mai mult timp decat razboiul civil din Siria.

In ultimul deceniu, Rusia a reusit sa creasca exportul pe piata din Asia pana la aproape o treime prin construirea unor uriase retele de oleoducte catre China.

"Exista o perceptie conform careia Rusia si-a indreptat privirea catre pietele din Orientul Indepartat abia dupa ce a fost lovita de sanctiunile Occidentului. De fapt, rusii erau prezenti de mult timp pe piata de energie asiatica", sustine Seth Kleinman, analist Citigroup.

Acesta sustine ca batalia pentru piata de petrol din Asia este atat de mare incat, in ultimele luni, sauditii au fost nevoiti sa isi reduca livrarile in urma cantitatilor suplimentare adaugate de Rusia, Kuweit si Angola.

Dar, momentul a coincis cu unul in care cererea de petrol din Europa a inregistrat o usoara crestere, un motiv destul de bun pentru petrolistii sauditi de a se reorienta rapid catre aceasta zona.

"Pentru prima data dupa multi ani, Europa incepe sa devina o piata mai atractiva decat Asia, iar producatorii din Orientul Mijlociu nu vor sa rateze aceasta oportunitate", a dezvaluit un oficial irakian din ministerul de resort.

In acelasi timp, atacul dat de sauditi pe piata de energie europeana ascunde in spate si temerea ca retragerea totala sanctiunilor economice impuse rivalilor iranieni, i-ar putea aduce pe acestia in pozitia de lideri pe piata din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata energie UE, #pret scazut petrol Europa, #petrol saudit UE, #razboiul petrolului , #Stiri energie