Rusii sar in ajutorul Greciei. Nu cu bani, ci cu petrol si gaze

Luni, 13 Iulie 2015, ora 10:02
3143 citiri
Rusii sar in ajutorul Greciei. Nu cu bani, ci cu petrol si gaze
Foto: Gazprom

Moscova ar putea intinde o mana de ajutor Atenei prin furnizarea de petrol si gaze naturale direct catre autoritatile guvernamentale.

Recent Rusia si Grecia au incheiat un acord pentru costruirea unui tronson din gazoductul Turkish Stream in valoare de 2 miliarde euro.

Grecia este dependenta in proportie de 90% de importurile de energie, 60% din petrolul si gazele livrate pe piata elena provenind din Rusia.

Acum, oficialii de la Moscova se gandesc sa puna la dispozitia Atenei o cantitate de carburanti menita sa atenueze socul crizei financiare, arata postul CNN Money.

Colac de salvare

Conform agentiilor de presa din Rusia, ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, vrea sa dezvolte cooperarea in domeniul energiei intre cele doua state, prin asigurarea de gaze naturale si petrol care sa fie puse la dispozitia guvernului de la Atena.

"Federatia Rusa vrea sa ofere o sansa de renastere economiei din Grecia prin extinderea cooperarii in domeniul energiei.

Analizam posibilitatea de a o asigura livrari directe de combustibil catre guvernul elen in viitorul apropiat", a declara Novak.

Cele doua state au deja un proiect comun in acest sens, reprezentat de tronsonul gazoductului Turkish Stream, care va traversa Grecia pentru a intra in UE.

Conform intelegerii semnate intre guvernele de la Moscova si Atena, rusii vor suporta costul construirii gazoductului, Grecia urmand apoi sa beneficieze de taxele de tranzit incasate de pe urma acestuia.

Inca de la mijlocul anilor '70, Moscova si Atena au intretinut relatii stranse, turismul din Grecia beneficiind de pe urma afluxului de calatori sositi din Rusia.

Recentele tensiuni inregistrate atat intre Moscova si UE, cat si intre Grecia si creditorii din zona euro au facut ca liderii politici ai celor doua tari sa reia discutiile pe tema cooperarii economice bilaterale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#livrari energie Rusia Grecia, #ajutor economic Rusia Grecia, #criza financiara Grecia , #Stiri energie