Saptamanalul New Europe: "Romania lui Ponta, cinci ani pana la independenta energetica"

Joi, 23 Mai 2013, ora 10:57
1544 citiri
Saptamanalul New Europe: "Romania lui Ponta, cinci ani pana la independenta energetica"

Romania are nevoie de o politica europeana mai coordonata in domeniul energetic si de o abordare echilibrata in ceea ce priveste energiile regenerabile, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta, care a participat la reuniunea Consiliului European, dedicata energiei si combaterii evaziunii fiscale.

Seful executivului de la Bucuresti a mai subliniat ca reducerea dependentei Romaniei de importuri este mai mult decat un obiectiv economic, este un obiectiv strategic.

"Energia este unul dintre cele doua motoare de crestere pentru Romania, agricultura este cel de-al doilea. Am facut reforme structurale importante, iar astazi, la Bruxelles, vom avea nevoie de o politica europeana mai coordonata", a declarat premierul roman Victor Ponta pentru saptamanalul New Europe, la 22 mai, cu prilejul celei de-a doua reuniuni a zilei sale, nu si ultima, precizeaza publicatia.

La reuniunea Consiliului European organizat in cladirea "Justius Lipsius" din "Rond-Point Schuman", Ponta, 40 de ani si premier de la sfarsitul anului trecut, emana tinerete in stilul actorului Hugh Grant, in costum negru, camasa alba si fara cravata, noteaza New Europe.

"Pentru noi, desigur, este important sa vedem modul in care Europa se raporteaza la politicile energetice, cu scopul de a avea preturi sustenabile pentru industrie, dar si pentru populatie", a spus Ponta.

Potrivit saptamanalului, intr-o tara care a ajuns deja la o cota a energiei regenerabile de 19,3%, cu sapte ani inainte de termenul limita 2020, Ponta vrea sa sublinieze ce a aratat aceasta experienta Romaniei, faptul ca pentru a merge mai departe este nevoie de o abordare echilibrata in ceea ce priveste energiile regenerabile.

"Suntem, desigur, in favoarea energiilor regenerabile, dar acest lucru ar trebui sa fie echilibrat cu capacitatea industriei de a sustine aceasta dezvoltare", a afirmat premierul roman.

Romania, in cautarea surselor neconventionale de energie

Romania cauta, de asemenea, si surse neconventionale de energie, "ceea ce inseamna ca suntem in favoarea explorarii de resurse off-shore, dar si resurse in-shore de gaz", a afirmat Ponta, care a dorit sa stie ca "Uniunea Europeana va incerca sa vada si sa aiba o perceptie clara despre efectele explorarii de noi resurse de gaze in termeni de preturi si probleme legate de mediu", il citeaza publicatia.

Romania a inceput deja explorarile sale in largul regiunii Marii Negre, iar rezultatele sunt "foarte, foarte pozitive", a subliniat Ponta.

"Pentru Romania este o problema strategica, deoarece importam inca o parte importanta din consumul nostru, din Rusia, iar reducerea dependentei de import, chiar in patru sau cinci ani devenind absolut independenti, este mai mult decat un obiectiv economic, este un obiectiv strategic. Potrivit comunicatelor oficiale ale companiilor, vom fi capabili sa avem o productie care va acoperi toata productia romaneasca destinata consumului, industriei si populatiei, aceasta insemnand ca nu vom avea nevoie de importuri din singura sursa in acest moment, care este Gazprom", a afirmat premierul roman.

New Europe precizeaza ca intr-un amplu interviu acordat de premierul roman Victor Ponta, managing editor-ului Alia Papageorgiou, publicat in editia tiparita viitoare, dar accesibil online incepand din 25 mai, demnitarul roman vorbeste despre urmatorii pasi ai Romaniei in cadrul sprijinului UE/FMI, imigratia spre Marea Britanie si alegerile europene.

#independenta energetica Romania, #Ponta energie Romania, #interviu Ponta New Europe, #Ponta gaze sist , #Stiri energie