Sistemul hidroenergetic Barzava Superioara, retehnologizat de CEZ. Vezi aici investitia

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 11:30
2564 citiri
Sistemul hidroenergetic Barzava Superioara, retehnologizat de CEZ. Vezi aici investitia

Grupul CEZ, este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, a finalizat proiectul de retehnologizare a sistemului hidroenergetic de pe Barzava Superioara.

Lucrarile, demarate de TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ in Romania, au debutat la jumatatea anului trecut, iar valoarea proiectului depaseste 30 milioane de euro.

Necesitatea retehnologizarii microhidrocentralelor a venit ca urmare a gradului accentuat de uzura a echipamentelor initiale, dar si a riscului de impact negativ asupra mediului pe care acestea il prezentau.

Retehnologizarea a vizat opt sectoare majore

Proiectul de retehnologizare a fost realizat in baza unui contract la cheie cu o companie ceha de profil, si s-a incheiat conform graficului de proiect .

Cele opt sectoare majore vizate sunt CHE Grebla, CHE Crainicel I, CHE Crainicel II, CHE Breazova, Canale de aductiune, Statia de Pompe Timis Trei Ape, Statia electrica 6/35/110 kV Grebla si LEA 35 kV din amenajare, ultima fiind Racordarea la reteaua electrica de distributie de 110kV.

Lucrarile au inceput in luna iulie 2012, dupa ce au fost obtinute autorizatiilor de construire, prin dezasamblarea vechilor utilaje. Pe tot parcursul proiectului de retehnologizare, productia de energie hidro a fost stopata.

Pe langa retehnologizarea sistemului hidroenergetic, TMK Hydroenergy Power a efectuat si lucrari de mentenanta si modernizare ale sistemului.

Noile echipamente montate in cele 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel I, Crainicel II si Breazova) indeplinesc criteriile de performanta si includ turbine, generatoare, module GIS si transformatoare, celulele electrice si dulapuri de automatizare, echipamente automate de curatare a apei, fiind produse de companii din Germania, Italia si Norvergia.

Doua sate au fost racordate direct la Sistemul Energetic National

Unul dintre avantajele majore aduse comunitatii din zona prin retehnologizare este racordarea directa la Sistemul Energetic National a satelor Brebu Nou si Garana, precum si alimentarea de rezerva pentru zona Valiug - Muntele Semenic.

Dupa ce au fost puse in functiune noile echipamente, CEZ se astepta la un randament crescut al productiei de energie hidro, cu aproximativ 20%,, dar si la un nivel imbunatatit de protectie a mediului.

Productia de energie hidro din luna noiembrie din timpul testelor a atins o valoare neta de 1,4 GWh.

CEZ a finalizat si investitia de la statia electrica Craiova Centru

CEZ Distributie a finalizat investitia de 6,7 milioane de euro pentru statia electrica Craiova Centru, care alimenteaza peste 40% din consumatorii municipiului.

Aceasta statie a fost construita in 1979, la cerintele si nevoile tehnologice, cat si la nivelul de consum din acea vreme.

Retehnologizarea acestia a fost adusa de nevoile de dezvoltare ale comunitatii, dar si de evolutia tehnologica a echipamentelor.

#CEZ Romania, #retehnologizare hidrocentrale, #investitie energie , #Stiri energie