Topul "baietilor destepti" din Energie, in lume si la noi

Joi, 27 Iunie 2013, ora 16:28
4079 citiri
Topul "baietilor destepti" din Energie, in lume si la noi
Mukesh Ambani, cel mai bogat jucator din industria energiei, detine 45% din Reliance Industries (foto)

Jucatorii de pe piata energiei se numara printre putinii care au prosperat in perioada crizei economice. Este o industrie sigura, care nu se va "demoda" niciodata, gratie caracterului sau strategic, dar este si o industrie complicata, avand in vedere interesele politice.

Business24 prezinta topul oamenilor care au stiut sa se conecteze bine la resursele acestui domeniu, asigurandu-si biletul in grupul exclusivist al celor mai bogati oameni ai lumii.

Locul 1: Mukesh Ambani

Avere: 16 miliarde de euro

Cel mai bogat indian controleaza 45% din Reliance Industries, care detine cea mai mare rafinarie din lume si cel mai mare camp gazeifer. Mukesh Ambani planuieste sa construiasca prima retea 4G a tarii, in 700 de orase indiene. Omul de afaceri mai detine Reliance Gas Transportation si o cladire rezidentiala cu 27 de etaje, in Mumbai, care valoreaza circa 385 de milioane de euro.

Ponturi:

  • Si-a taiat singur 66% din salariul anual, pentru a oferi "un exemplu de moderatie"
  • Guvernul ii ofera securitate, in urma unor tentative de asasinare
  • Un practicant convins al religiei hindu, Ambani nu consuma carne sau alcool
  • Incepand cu 1997, a castigat in total 1,84 de miliarde de euro din dividende si vanzarea de actiuni, relateaza Bloomberg, care il plaseaza pe indian pe locul 27 in topul miliardarilor lumii. Ambani detine circa 600 de milioane de euro bani cash sau investiti in alte active. Ambani mai detine echioa de cricket Mumbai Indians, care valoreaza circa 10 milioane de euro.

    Locul 2: Leonid Mikhelson

    Avere: 12 miliarde de euro

    Mikhelson este presedintele si principalul actionar al Novatek, al doilea cel mai mare producator de gaze din Rusia. El mai detine un pachet de 57,5% din actiunile Sibur - un producator petrochimic din Rusia, dar si 52% din actiunile Pervobank. Incepand din 2005, Mikhelson a castigat peste patru miliarde de euro din dividendele de la Novatek si din vanzarea de actiuni.

    Ponturi:

  • Si-a vandut masina ca sa cumpere actiuni la Nova, un constructor de conducte
  • Fundatia pe care o detine se numeste Victoria, la fel ca fiica sa
  • Mikhelson detine 25% din Novatek, atat direct, cat si prin intermediul a doua companii: Levit din Rusia si SWGI Growth Funds din Cipru. In 2011 a definitivat preluarea companiei petrochimice Sibur, de la Gazprombank, afliata cu producatorul de stat, Gazprom. Al doilea mare actionar al Sibur este miliardarul Gennady Timchenko, cu o cota de 37,3%.

    Locul 3: George Kaiser

    Avere: 10 miliarde de euro

    George Kaiser este presedintele si unicul actionar al Kaiser-Francis Oil, companie care opereaza in cadrul a peste 4400 de puturi de exploatare a gazelor, mai ales pe teritoriul statului Oklahoma, SUA. El mai conduce compania de investitii Argonaut, cu reprezentante in State, Mauritius si Indua si controleaza 61% din BOK Financial.

    Ponturi:

  • Pentru ca este unicul actionar si directorul companiei de gaze, de fac glume pe seama lui ca organizeaza sedintele la dus
  • Pana in 2002, intervieva aplicatntii la Harvard
  • Kaiser a strans cea mai mare parte din avere din afacerile cu gaze si petrol. Kaiser-Francis nu publica niciodata informatii despre rezultatele financiare, dimensiune sau operatiunile pe care le desfasoara.

    Compania sa Argonaut, cu active de aproape patru miliarde de euro, investeste in afaceri din domeniul energiei si tehnologiei.

    Cine sunt romanii din industria energiei

    Potentialul extraordinar al industriei energiei a fost remarcat si de oamenii de afaceri romani, care au prosperat chiar si in anii cei mai grei ai crizei financiare.

    Locul 1: Ioan Niculae

    Avere: 1,7 miliarde de euro

    Ioan Niculae este al doilea cel mai bogat roman, dupa Frank Timis, potrivit unui top Capital. Este proprietarul producatorului de ingrasaminte chimice Interagro, cel mai mare consumator de gaze naturale din Romania. In 2012 a reusit sa incheie un parteneriat cu Gazprom, obiectiv pentru care lupta de 17 ani. Omul de afaceri a infiintat Intergaz Est, o companie mixta cu producatorul rus de gaze, pentru incheierea de contracte de tolling, prin care sunt procesate gaze naturale de import si din productia interna.

    Omul de afaceri si-a mai propus constructia centralei electrice de la Fagaras, cu capacitate de 450 de megawati, 35% fiind rezervati pentru echilibrarea sistemului energetic. Investitia se ridica la 375 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane de euro provin din finduri europene.

    Grupul de firme detinut de Ioan Niculae va pune in functiune in acest an doua centrale de cogenerare, la Turnu-Magurele si la Bacau.

    Locul 2: Ovidiu Tender

    Avere: 650-680 de milioane de euro

    Afacerile lui Ovidiu Tender, pe locul 7 in topul celor mai bogati romani, au fost impulsionate in ultimul an de descoperirile in cascada pe care geologii le-au facut in Africa de Vest, in perimetrele concesionate de omul de afaceri. Tender Minerals, companie din Grupul Tender detine licente de explorare in Senegal, Guinea Bissau, Guinea Conraky si Capul Verde, pentru hidrocarburi si minerale.

    Tender a mai concesionat 300 de mii de hectare de teren in bazinul senegal, fiind hotarat sa se apuce de agricultura cu plante energetice.

    Prospectiuni SA a adus in 2011 un profit de 16 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 75 de milioane de euro, iar Vulcan SA a cunoscut o evolutie buna in ultima perioada, gratie unui parteneriat cu Kuweit Oil Company.

    Locul 3: Gabriel Valentin Comanescu

    Avere: 550-600 de milioane de euro

    Gabriel Valentin Comanescu a decis diversificarea serviciilor companiilor din Upetrom Group si a intrat, in 2011, pe piata de energie verde. A elaborat un pachet de produse si servicii destinate dezvoltarii parcurilor eoliene offshore si a efectuat deja activitati de instalare a turbinelor eoliene pe uscat in proiecte dezvoltate in regiunea Dobrogea.

    Upetrom Group ofera servicii si pe doua platforme de foraj in Golful Mexic, printr-un contract de lunga durata cu Compania Nationala de petrol si Gaze din Mexic. De asemenea, a intrat si pe piata serviciilor din Marea Nordului, cu o platforma de foraj si o nava de constructii marine.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    #baieti destepti energie, #top miliardari energie, #afaceri energie , #Stiri energie