Tranzactiile din sectorul energetic si al utilitatilor au atins maximul ultimilor patru ani

Joi, 07 August 2014, ora 11:53
1548 citiri
Tranzactiile din sectorul energetic si al utilitatilor au atins maximul ultimilor patru ani

Dinamica tranzactiilor din sectorul energetic si al utilitatilor a cunoscut un varf in trimestrul al doilea 2014, cu 128 de tranzactii inchise, totalizand o valoare de 58,1 miliarde de dolari, conform raportului trimestrial Power transactions and trends, publicat de catre EY.

Trimestrul a fost dominat de mega-tranzactii, 12 dintre acestea depasind valoarea de un miliard de dolari fiecare, topul fiind condus de fuziunile dintre corporatii americane, procesul de privatizare din Turcia si procesul de consolidare din segmentul generarii de energie in Rusia.

Autoritatile guvernamentale accelereaza programele de privatizare

Autoritatile guvernamentale din diferite zone geografice sunt interesate sa investeasca in cresterea infrastructurilor energetice, dar nu inainte de a-si consolida balantele financiare. Ca efect, acest fapt va genera cresteri ale vanzarilor de active in sectorul energetic si al utilitatilor.

Conditiile economice dificile din Uniunea Europeana au generat, in ultimii doi ani, oferte de vanzare de active detinute de state. Tranzactiile potentiale rezultate se asteapta sa genereze oportunitati pentru investitori din afara Europei, de exemplu din China si Australia. Turcia urmeaza si ea calea privatizarilor, iar activitatea considerabila din zona fuziunilor si achizitiilor din trimestrul al doilea al acestui an a condus la tranzactii de 4 miliarde USD cu active de generare.

Reformele din China realizate prin privatizare au dus la perspectiva transferului prin tranzactii a unui numar mare de proiecte nationale de la guvernul chinez catre investitori privati. Pentru investitorii straini, insa, competitia directa cu cumparatorii de pe piata locala se va dovedi o adevarata provocare si, de aceea, aliantele cu jucatorii locali vor avea cele mai mari sanse de succes.

Cresteri ale nivelurilor de activitate in cea mai mare parte a pietei globale de energie si utilitati

Nivelul de tranzactii din America de Nord a atins un record al ultimilor cinci ani in trimestrul al doilea 2014, ajungand la o valoare de 35,5 miliarde USD, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa fata de valoarea de 6,46 miliarde dolari inregistrata in primul trimestru. Cresterea s-a datorat in cea mai mare parte mega-fuziunilor de pe piata Statelor Unite, sase dintre ele depasind ca valoare 1 miliard USD.

Nivelul de activitate a cunoscut un varf si in Asia-Pacific, cu 38 de tranzactii in trimestrul al doilea, in crestere fata de cele 21 de tranzactii din primul trimestru, in vreme ce valoarea tranzactiilor s-a dublat, atingand 7,9 miliarde USD. Consolidarile de pe piata chineza au reprezentat jumatate din activitatea legata de fuziuni si achizitii din regiune.

Prin contrast, Europa a inregistrat o dinamica negativa a activitatii de tranzactionare. In vreme ce numarul de tranzactii a ramas constant in regiune, valoarea lor a scazut cu 29%, atingand 12,4 miliarde USD, fata de cele 17,4 miliarde USD inregistrate in trimestrul unu.

"Pe masura ce acest sector se transforma intr-o industrie a serviciilor in cadrul careia informatia joaca rolul de conducere, inovatiile, noile tehnologii si noii intrati pe piata vor deveni elementele cheie luate in calcul la sedintele de analiza a activitatii din cadrul companiilor. Ne asteptam ca evolutiile de natura disruptiva si consolidarile pe scara larga din acest sector sa intareasca un an care promite a fi unul extrem de pozitiv pentru domeniul energetic si al utilitatilor", sustine Matt Rennie, Global Transactions Power & Utilities Leader in cadrul EY.

Nivelul de activitate va ramane crescut si in viitor

In mai multe zone geografice se desfasoara procese de reforma a pietei si de separare a activelor de distributie si furnizare, pe masura ce tot mai multe autoritati de reglementare incearca sa reduca nivelurile de ineficienta, in vreme ce guvernele cauta surse noi de capital pentru finantarea dezvoltarii infrastructurii. Ca atare, perspectiva pentru tranzactiile din acest domeniu continua sa ramana pozitiva pe perioada urmatoarelor sase luni si ne putem astepta sa vedem si alte tranzactii de peste un miliard de dolari pe piata americana, pe masura intensificarii presiunii de consolidare.

"In sectorul energiei electrice sunt posibile tranzactii semnificative in perioada urmatoare. Poate Romania ar trebui sa pregateasca o legislatie care sa permita entitatilor controlate de stat sa participe in astfel de tranzactii, atat in domeniul energiei conventionale cat si al energiilor regenerabile. Investitiile in infrastructura de transport raman o prioritate absoluta atat in domeniul energiei electrice cat si al gazelor naturale," a comentat Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii sector energetic, #fuziuni corporatii americane, #piata globala energie , #Stiri energie