Turkish Stream ar putea alimenta si Austria pe un coridor balcanic

Joi, 20 August 2015, ora 11:26
2614 citiri
Turkish Stream ar putea alimenta si Austria pe un coridor balcanic
Foto: Gazprom

Austriecii ar putea sa se racordeze la Turkish Stream daca Grecia, Ungaria, Macedonia si Serbia semneaza un memorandum in privinta construirii unui gazoduct comun conectat la reteaua de transport gaze dintre Rusia si Europa.

Ministrii de externe ai celor patru state sunt asteptati sa se intalneasca in septembrie pentru a discuta pasii premergatori realizarii unui studiu de fezabilitate, a comentat un oficial al companiei maghiare FGSZ, citat de Novinite.

Varianta Tesla

Conform unor surse din ministerul de Externe de la Budapesta, o prima discutie pe acest subiect a avut loc pe 25 iunie, delegatii celor 4 state convenind ca extensia balcanica sa poarte numele Tesla.

Gazoductul Tesla ar urma sa functioneze ca o extensie a culoarului Turkish Stream, un gazoduct cu 4 tronsoane proiectat sa transporte gaze naturale prin Turcia pana la granita elena.

De acolo, Tesla ar putea prelua anual 27 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a alimenta piata de energie din sudul si centrul continentului.

In cazul in care va obtine acordul tuturor partilor implicate, gazoductul Tesla ar putea fi dat in functiune in 2019.

Traseul sau strabate 1400 de kilometri prin Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria, putand fi prelungit pana la statia Baumgarten, in apropierea Vienei.

Surse din cadrul companiei de gaze FGSZ sustin ca pretul estimativ al investitiei este de 4,5 miliarde de euro. O decizie finala va fi luata abia in primavara anului viitor, eventualele lucrari urmand sa demareze in 2017.

Vor si italienii

O alta extensie a Turkish Steam ar putea sa se indrepte catre Italia, dupa cum sustin surse din Ministerul Energiei de la Atena.

In acest caz, capacitatea de transport a tronsonului Turkish Stream din Grecia ar trebui crescuta cu 15 miliarde de metri cubi, au explicat oficiali eleni implicati in negociere.

Aceasta varianta include insa costuri mai mari pentru Atena, redimensionarea gazoductului pe tronsonul grecesc putand sa coste 2 miliarde de euro.

Turkish Stream urmeaza sa livreze gaze naturale pe piata din Turcia si UE prin patru tronsoane, cu o capacitate totala de 63 de miliarde metri cubi/an.

14 miliarde mc ar reprezenta necesarul de pe piata turca de energie, restul cantitatii urmand sa fie exportata pe piata europeana.

In acest moment, proiectul gazoductului care ar urma sa lege Rusia de sudul Europei, via Turcia, este negociat intens intre Moscova si Ankara.

Primul tronson al gazoductului, destinat exclusiv pietei din Turcia, ar urma sa fie pus in functiune anul viitor, costurile estimate pentru constructia lui fiind de 4,3 miliarde euro.

Investitia in intregul proiect Turkish Stream ar urma sa se ridice la 11,4 miliarde euro, dupa cum au apreciat expertii Gazprom. Conducerea companiei din Rusia nu a comentat varianta extinderii gazoductului prin reteaua Tesla.

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#extensie gazoduct Turkish Stream, #piata energie UE, #gazoduct Tesla , #Stiri energie