UE are nevoie de investitii de 1.790 miliarde euro in sectorul energiei, pana in 2030

Vineri, 25 Mai 2007, ora 11:29
969 citiri

Necesarul de investitii in sectorul energiei in Uniunea Europeana, este de 1.790 miliarde euro in urmatorii 13 ani, conform datelor prezentate vineri, la Sofia, de comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs.

Aproximativ 65 la suta din aceasta suma ar urma s-o reprezinte investitiile in domeniul generarii, iar cele in domeniul distributiei, 27 la suta. Mai mult de trei sferturi din acesti bani sunt necesari in sectorul energiei electrice, 12 la suta in sectorul gazelor naturale, cinci la suta in industria petroliera si un procent in cea a carbunelui.

Piebalgs a subliniat ca UE-27 ar trebui sa actioneze ca o singura voce in sectorul energetic si sa aiba aceleasi obiective.
Potrivit comisarului european, principalele provocari in acest domeniu sunt securitatea furnizarii energiei, sustenabilitatea si competitivitatea.

Piebalgs a explicat ca principalele repere ale unui plan de actiune al UE in domeniul energiei sunt dezvoltarea pietei interne a energiei, securitatea retelei - standarde minime comune, o carta a consumatorilor de energie, solidaritate si securitatea furnizarii, eficienta, accent pe energie regenerabila, cercetare si politica energetica externa a UE.

Potrivit comisarului european, la nivelul UE ponderea energiei regenerabile in total ar urma sa creasca, de la 6,5 la suta in prezent la 20 la suta in 2020.

Conform estimarilor, pana in anul 2030, dependenta de importuri a UE va creste spre 80 la suta in ceea ce priveste petrolul si respectiv 70 la suta la gaze naturale.

Oficialul UE a subliniat si nevoia de cooperare in domeniul energiei nucleare, unde autoritatile prefera sa tina problematica de securitate a centralelor nucleare in spatele usilor inchise si unde 'standardele inalte de securitate' nu sunt suficient de inalte.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)