Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vezi cat vor plati cei care incalca Legea energiei

Vezi cat vor plati cei care incalca Legea energiei

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de act normativ prin care propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice, astfel ca amenzile pentru persoanele fizice care incalca legea vor creste de la 100 lei-1.000 lei la 2.500-20.000 lei. 

In ceea ce priveste persoanele juridice, amenzile aplicate se vor majora de la 25.000 lei-100.000 lei, potrivit legii in vigoare, pana la un milion lei, potrivit noii variante, daca proiectul va fi aprobat.

Intre faptele care se considera contraventii sunt: desfasurarea de catre persoane fizice sau juridice de activitati si/sau prestari de servicii in sectorul energiei electrice fara a detine licenta sau autorizatie de infiintare; nerespectarea normelor tehnice emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE); refuzul nejustificat de a acorda acces, oricarui solicitant, la retele de interes public; sau de exemplu furnizarea de catre operatorul de distributie sau operatorul de transport si de sistem a unor informatii incomplete sau eronate, necesare pentru accesul la retea.

Totodata, se va considera contraventie si sistarea nejustificata a alimentarii cu energie electrica a clientilor sau intarzierea nejustificata in racordarea/alimentarea cu energie electrica a clientilor sau in realimentarea acestora dupa intrerupere, precum si propunerea unor solutii de racordare, altele decat cele optime din punct de vedere tehnic si cu costuri minime sau executarea de sapaturi sau lucrari de orice fel in zonele de protectie a instalatiilor, fara consimtamantul prealabil al titularului acestora.

In plus, proiectul de act normativ introduce si o noua forma de penalizare. Astfel, se va aplica o amenda cuprinsa intre 1 si 10% din cifra de afaceri anuala pentru nerespectarea cerintelor de independenta a operatorul de distributie sau operatorul de transport si de sistem si/sau a reglementarilor privind controlul direct sau indirect asupra unor intreprinderi din sectorul producerii, furnizarii, distributiei sau transportului de energie electrica.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1236 ori
Citeste mai multe desprelege energie anre amenzi lege energie