Vosganian: In loc sa liberalizeze piata, legea energiei favorizeaza influenta politica

Joi, 22 Martie 2012, ora 13:10
1600 citiri
Vosganian: In loc sa liberalizeze piata, legea energiei favorizeaza influenta politica

Proiectul legii energiei electrice are lacune grave, iar scopul sau nu este cel de a oferi independenta pietei energiei, ci de a legaliza influenta politica.

Sunt concluziile fostului ministru de Finante, Varujan Vosganian, care a discutat joi, despre proiectul legii energiei electrice, in cadrul unei conferinte de presa.

"Guvernul a luat masuri care au dus la distorsionarea mediului de afaceri. In loc sa fie un promotor in domeniul strategiilor energiei, guvernul a fost un traficant, a folosit energia pentru a-si extinde retelele de influenta si pentru a avea resurse pentru actiunile de natura politica", a declarat Varujan Vosganian.

Politicianul crede ca doar datorita presiunilor Comisiei Europene si ale FMI, Romania are un proiect de lege pentru energia electrica, insa este plin de lacune.

"Acest proiect nu raspunde la cateva teme importante, la care Romania prezinta mari intarzieri: definirea consumatorului vulnerabil, despre care aflam doar din surse ce crede guvernul si mai mult decat atat, nu exista niciun fel de raspuns al guvernului in ceea ce priveste definirea saraciei energetice, concept fundamental, fara de care nu putem duce la indeplinire cu succes calendarul de liberalizare.

O alta problema este calendarul insusi, la care proiectul nu da raspuns. Proiectul amana rezolvarea acestor teme lasandu-le pe seama unor proiecte viitoare sau a unor guverne viitoare. Cel mai grav aspect al proiectului este ca intentia lui nu este de a oferi independenta".

O lege care favorizeaza influenta politica

In opinia lui Vosganian, o alta problema grava a proiectului legii energiei este faptul ca membrii conducerii Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energetic sunt numiti exclusiv politic:

"Potrivit proiectului, presedintele, vicepresedinte si cei cinci membrii ai consiliului de reglementare sunt numiti de presedintele Romaniei. E o situatie fara precedent pe harta institutionala a Romaniei, ca toti membrii conducerii unei institutii sa fie numiti de Presedintele Romaniei. In acest fel, nu vom avea o Autoritate Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic, ci una prezidentiala".

In plus, criteriile de alegere a candidatiilor pentru functiile de conducere din cadrul ANRE, sunt mult prea permisive.

"Este nevoie de cinci ani vechime pentru cei care lucreaza in mediul energetic sau de afaceri. Aceste persoane nu vor putea fi schimbate decat in situatii de incompatibiliatate, adica in cazul in care ajung deputati sau senatori sau daca incalca legile", a declarat Varujan Vosganian.

O liberalizare progresiva

Proiectul de lege referitor la energia electrica si la functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a fost aprobat in cadrul unei sedinte extraordinare de guvern, pe 16 martie.

Potrivit proiectului, la 1 ianuarie 2018, piata de energie va fi complet liberalizata, iar tarifele reglementate vor disparea.

Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumata de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piata libera, urmand ca ponderea sa creasca la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.

Pentru firme, piata se va liberaliza in proportie de 15% la 1 septembrie 2012, 30% la 1 ianuarie 2013, 45% la 1 aprilie 2013, 65% la 1 iulie 2013, 85% la 1 septembrie 2013 si 100% la 1 ianuarie 2014. Consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor primi ajutoare directe prin intermediul Ministerului Muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea energiei Varujan Vosganian, #lacune legea energiei Vosganian, #numiri politici legea energiei, #calendar legea energiei , #Stiri energie