Vreti rate ridicate de profit? Privatizati OPCOM si ANRE!

Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 14:05
1935 citiri
Vreti rate ridicate de profit? Privatizati OPCOM si ANRE!

Sistemul energetic romanesc, suspus unei intregi si lungi perioade de restructurare, nu mai este astazi ceea ce a fost. Din pacate astazi discutam de un sistem sufocat de smecheri, de descurcareti, de fufe si de "cocalari", parafrazand pe cineva.

Valorile acestei ramuri economice nu mai sunt efortul, educatia, meritocratia. Eroii sunt guralivii, fatarnicii, caftangiii.

Ignoranta agresiva e norma, furtul de la stat si cu ajutorul oamenilor care reprezinta statul este o medalie de onoare. Pentru multi dintre tinerii si mai putin tinerii nostri conductatori, fie ai unor societati cu capital de stat, mixt sau privat,fie conducatori de institutii - ANRE, ANRM, Consiliul Concurentei, OPCOM (!) - serviciul in sectorul energetic nu inseamna o cariera onesta, in sprijinul binelui comun, ci o traiectorie cat mai rapida catre vile, iahturi, masini scumpe etc, asa cum i-au vazut pe mentorii lor. In acelasi timp e mare seceta de oameni seriosi, modesti, muncitori, cu sapte ani de-acasa si care nu accepta sa execute orbeste orice le-ar cere seful direct ori liderul de partid.

In aceasta ramura economica, fiecare se descurca cum poate, operand brownian, fara directii strategice enuntate, fara prioritati agreate, fara restructurare sau privatizare, fara finantare, fara investitii si luptand zilnic cu institutii publice "monopoliste", arogante, surde si mute, carora nu le arde nici de munca, nici de a schimba ceva.

Dupa patru ani de criza aproape fara echivalent ca amploare in Europa, dupa escaladarea nebuneasca a datoriei publice, dupa taieri salbatice de salarii si majorari nemaiauzite de impozite, economia Romaniei abia se taraste la limita recesiunii de la un trimestru la altul, iar investitorii straini se retrag pe capete dintr-o tara in care nu mai cred.

Douazeci si doi de ani de lipsa de viziune macroeconomica si geopolitica, de captivitate mentala in politici monetare ineficiente, de lipsa de vointa politica pentru schimbare ne-a adus la mana FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene, care pentru orice moneda intinsa cere o privatizare in zona energiei.

Poate ca nu ar fi rau, ca onor guvernantii, sa incerce in relatia de negociere cu FMI privind privatizarea unor companii, sa schimbe nume ca Hidroelectrica, Transelectrica, Electrica, Transgaz, Romgaz etc. cu ANRE si OPCOM, cu rate de profitabilitate (pentru prima doar bugetate) la fel de ridicate ca si pentru companiile mult ravnite din sectorul energetic (rata de profit OPCOM in 2011 a fost de 12.2% , putin inferioara PETROM OMV cea mai mare societate din Romania.(http://www.transelectrica.ro/Uploads/AGA/2012/Materiale_Sedinta_2012_04_26_u70k.pdf ).

Cu alte cuvinte, privatizarea OPCOM si listarea pe bursa ar aduce in buzunarele investitorilor rate de profitabilitate similare cu investitii in alte companii, dar rezultatul pentru economia romaneasca ar fi unul incomensurabil:

- Eliminarea manipularilor masive in piata, care se fac astazi in piata de energie (si care se doresc a fi extinse si la piata de gaze), cu scopul de acoperi gauri negre din economie, administratia publica centrala si locala, a acoperi ineficienta programelor sociale, cu scopul unui populism nemarginit si ieftin - bineinteles pe banii clientului;

- Asigurarea concurentei reale si a transparentei mult trambitata si inexistenta in sectorul energetic, cu efecte benefice in pretul la consumatorul final; consummator care este sufocat astazi de tarifele si taxele aditionate pretului energiei;

- Asigurarea "combustibilului" curat atat de necesar motorului economiei romanesti.

Domnilor guvernanti negociati cu FMI privatizarea si listarea pe bursa (100%) a doua mari institutii - OPCOM si ANRE - care astazi creaza mai mult rau decat bine,vehiculand cuvinte cheie cu persuasivitate mare:

concurenta (in sens pozitiv) versus monopol destepti (in sens negativ)

transparenta (in sens pozitiv) versus manipulare (in sens negativ);

populatie (in sens pozitiv) versus baieti destepti (in sens negativ);

dar care, in fapt, printr-un MONOPOL al BAIETILOR DESTEPTI MANIPULEAZA opinia publica in interesul lor personal.

Nota:

Prin baieti destepti nu trebuie sa intelegem strict ceea ce s-a vehiculat in ultimii ani in presa, aceia care cumpara energie si o revand in piata; acestia sunt putini, marea majoritate sunt cei care nu fac nici macar atat!

Articol realizat de Energy Center

#privatizare ANRE, #privatizare OPCOM, #industria energiei, #baieti destepti energie , #Stiri energie