Actionarii Nabucco vor putea folosi 50% din capacitatea conductei

Luni, 13 Iulie 2009, ora 15:50
1499 citiri
Actionarii Nabucco vor putea folosi 50% din capacitatea conductei

Actionarii Nabucco vor avea la dispozitie jumatate din capacitatea gazoductului, diferenta fiind destinata companiilor care vor transporta gazele naturale catre Europa, potrivit acordului interguvernamental semnat luni la Ankara pentru dezvoltarea proiectului.

"Acordul va asigura un cadrul legal stabil pentru urmatorii 50 de ani, tot acum stabilindu-se ca 50% din capacitatea gazoductului va fi rezervata pentru actionari, restul de 50% fiind destinat altor parti (transportatori).

In acelasi timp, Acordul Interguvernamental defineste metodologia pentru tarifarea standard.

Aceste conditii se vor aplica timp de 25 de ani de la intrarea in operatiune a gazoductului si vor garanta acces in mod egal pentru toti participantii de pe piata", se arata intr-un comunicat al consortiului.

Acordul politic a fost semnat de reprezentantii tarilor care fac parte din consortiul Nabucco, respectiv Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia. Germania nu este tara de tranzit si nu participa la acord, dar sprijina proiectul.

Urmatoarele etape ale proiectului includ atat finalizarea unor parteneriate, precum Acordul pentru Sprijinirea Proiectului, incluzand planificarea tehnica

detaliata, cat si evaluarile privind impactul social si de mediu.

In paralel, consortiul Nabucco va incepe negocieri cu bancile si va urmari comercializarea capacitatilor de trasport in cadrul procesului de rezervare de capacitati.

Actionarii consortiului sunt OMV Gas&Power (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul urmeaza sa transporte gaze extrase din Asia Centrala, prin Turcia, catre Europa Centrala.

Conducta va fi construita pe traseul Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria si va avea o lungime totala de 3.296 kilometri.

Realizarea proiectului Nabucco va necesita investitii in valoare totala estimata de aproape opt miliarde de euro.

Capacitatea initiala de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an si este proiectata sa creasca la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, pana in 2020.

Spre comparatie, consumul anual de gaze al Romaniei este de 17-18 miliarde metri cubi. Lucrarile de constructie urmeaza sa inceapa in 2011, iar intrarea in functiune a conductei este preconizata pentru 2014-2015.

 

#acord, #capacitate, #nabucco , #stiri Energy Holding