Cine sunt actionarii consortiului Nabucco

Luni, 13 Iulie 2009, ora 17:12
1693 citiri
Cine sunt actionarii consortiului Nabucco

Actionarii Nabucco, RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia), care detin fiecare o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC), sunt intre cele mai mari companii energetice din Europa, precizeaza NewsIn.

Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, in prezenta premierilor sau reprezentantilor Austriei, Bulgariei, Ungariei si Romaniei. Din partea Romaniei a participat premierul Emil Boc. Germania nu este tara de tranzit, prin urmare nu participa la acord, dar si-a exprimat intregul sprijin politic.

OMV Gas & Power GmbH

OMV Gas & Power International este principala companie de gaze naturale a OMV.

OMV Gas & Power, prin diviziile Gas Supply (Aprovizionare), Marketing & Trading (Marketing & Vanzari - prin sucursalele EconGas si activitatile de gaze naturale ale Petrom), Gas Logistics (Logistica - prin sucursalele OMV Gas, Nabucco Gas Pipeline International, Adria LNG, terminalul Gate din Roterdam) si Central European Gas Hub, este una dintre principalele companii de comercializare si logistica a gazelor naturale din Europa Centrala.

Crearea noii divizii Power (Energie - cu sucursala OMV Power International) este rezultatul lansarii in domeniul activitatilor energetice si, in consecinta, a extinderii lantului valoric.

In 2008, in cadrul diviziei Gas Supply, Marketing & Trading, OMV Gas & Power si EconGas au vandut 7,8 miliarde metri cubi gaze, iar Petrom Gas a vandut 5 miliarde mc gaze.

Pe langa furnizarea de gaze pentru Austria, conductele OMV transporta gaze naturale in Germania, Italia, Franta, Slovenia, Croatia si Ungaria. Astfel, OMV reprezinta o componenta importanta a retelei europene de gaze si un punct principal pe harta gazelor europene.

Cu 15 miliarde m3 volume schimbate in 2008, Central European Gas Hub a devenit una dintre cele mai importante trei platforme de gaze din Europa continentala.

MOL

MOL Plc. desfasoara operatiuni in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si statele membre CSI, avand peste 33.000 de angajati la nivel international. MOL detine cinci rafinarii complexe in Ungaria, Slovacia, Croatia si Italia, cu o capacitate de rafinare de 23,5 milioane tone⁄an iar, conform sondajului international Wood Mackenzie, rafinariile din Ungaria si Slovacia sunt cele mai eficiente rafinarii din Europa.

Grupul MOL opereaza peste 1.500 de benzinarii in Europa si detine o retea de gazoducte de inalta presiune de peste 5.000 km in Ungaria. MOL activeaza in domeniul transportului si comercializarii de gaze naturale la nivel regional.

MOL pune in prezent bazele unui depozit subteran de gaze naturale cu o capacitate mobila unica strategica de 1,2 miliarde mc si o capacitate comerciala de 0,7 miliarde mc.

Transgaz

Compania Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz, cu sediul la Medias, a fost infiintata in in luna aprilie 2000, in urma separarii legale de vechea companie nationala de gaze naturale integrata pe verticala Romgaz.

Capitalul subscris al Transgaz este detinut in procent de 73,5% de statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, 15% de Fondul Proprietatea, iar 10% din actiuni au fost listate la bursa din Romania in ianuarie 2008 si 1,5% din actiuni au fost listate in mai 2009.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt transportul de gaze naturale, transportul si tranzitul international, precum si cercetarea si proiectarea in domeniul gazelor naturale.

In ultimii patru ani, au fost transportate prin Sistemul National de Transport volume de gaze naturale de 16 miliarde m3 (2003) si 15,2 miliarde m3 (2006). In prezent, Transgaz opereaza peste 12.500 km de conducte.

Transgaz Medias a obtinut in 2008 un profit net de 238,59 milioane lei (64,8 milioane euro), in crestere cu 6,5% fata de 2007, pe fondul sporirii afacerilor cu aproape 8% si a atras venituri totale de 1,17 miliarde lei (319,4 milioane euro) in 2008, cu 10,4% mai mult decat in anul anterior.

BEH

Bulgarian Energy Holding EAD (fostul Bulgargaz EAD) este o societate mixta pe actiuni, detinuta in proportie de 100% de statul bulgar. Holdingul este condus de un Consiliu Director, alcatuit din cinci membri si reprezentat de Directorul General Executiv.

Structura Bulgarian Energy Holding EAD include sapte sucursale: Mini Maritsa Iztok EAD, Maritsa East 2 TPP EAD, Kozloduy NPP EAD, NEK EAD, Bulgargaz EAD, Bulgartransgaz EAD si Bulgartel EAD, al caror capital este detinut 100% de Holding.

Bulgartransgaz EAD, compania infiintata din BEH EAD, este proprietarul si operatorul retelei de transport a gazelor naturale de pe teritoriul tarii pentru transportul gazelor spre Turcia, Grecia si Macedonia, incluzand si depozite subterane de gaze naturale.

Lungimea totala a principalei conducte de gaze naturale este de peste 2.645 km, din care peste 1.700 km de conducte reprezinta sistemul national de transport al gazelor naturale.

Reteaua destinata consumatorilor locali si transportului intern include zece statii de compresare si 68 de statii de reducere a presiunii gazelor.

In total, 16,7 milioane metri cubi gaze de gaze naturale au fost transportate in tarile din regiunea balcanica.

BOTAS

Botas, companie turca de stat, a fost fondata in 1974 pentru a transporta titei din Irak in Golful Iskenderun. Avand sediul la Ankara si 2.700 de angajati, Botas activeaza pe intreg teritoriul Turciei si opereaza eficient sistemele de titei si gaze naturale.

Botas opereaza aproximativ 12.000 km2 de conducte de gaze naturale pe teritoriul tarii. Sistemul total de conducte de titei al Botas va ajunge la 3.400 km2, dupa finalizarea conductei de titei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).

Capacitatea existenta de transport, de 80,2 milioane tone de titei, va atinge 130,2 milione tone⁄an odata ce BTC va deveni operationala. Avand si activitati de comercializare a gazelor naturale, prin intermediul a opt contracte de vanzare-cumparare incheiate cu diverse companii din sase tari, Botas a importat si vandut 38 miliarde metri cubi gaze gaze naturale in 2008, din care 5,2 miliarde mc au fost gaz natural lichefiat.

RWE AG

RWE Supply & Trading este una dintre cele mai importante companii europene de electricitate si gaze naturale, situandu-se printre cele mai mari cinci companii de utilitati din Europa. Grupul, infiintat in 1998, activeaza in domeniul generarii, transportului, precum si in cel al distributiei si comercializarii energiei electrice si gazelor naturale.

Cei 63.000 angajati ai grupului furnizeaza electricitate unui numar de 20 milioane de clienti si gaze naturale unui numar de 10 milioane de clienti. In anul fiscal 2007, grupul a inregistrat un venit de 42,55 miliarde euro.

RWE Supply & Trading GmbH integreaza activitatile de vanzare en gros cu activitati pe termen lung de achizitii, structurare si optimizare. Astfel, RWE Supply & Trading GmbH este responsabil pentru optimizarea economica a tuturor activitatilor nereglementate de gaze ale grupului RWE privind furnizarea, transportul si depozitarea.

Pentru a realiza acest obiectiv, compania se implica in proiecte de conducte si isi intensifica relatiile de cooperare cu furnizori de gaze naturale, precum si cu furnizori de gaze naturale lichefiate. Grupul RWE detine in prezent un portofoliu de furnizare de 40 miliarde mc in Europa, opereaza gazoducte cu o lungime totala de peste 23.000 km si depozite de gaze cu o capacitate de 6,1 miliarde mc.

Nabucco
este primul gazoduct care va lega regiunile cele mai bogate in gaze naturale din lume - regiunea Marii Caspice, Orientul Mijlociu si Egiptul - de pietele europene de gaze naturale.

Lungimea gazoductului este de aproximativ 3.300 km, avand punctul de pornire la granita turco-georgiana si, respectiv, iraniano-turca, trecand spre Baumgarten prin urmatoarele sectiuni din tarile partenere: Turcia (2000 km), Bulgaria (400 km), Romania (460 km), Ungaria (390 km) si Austria (46 km).

Constructia va incepe in 2011, iar primele gaze naturale vor trece prin conducta in 2014. Odata finalizat, gazoductul va avea o capacitate anuala de 31 miliarde metri cubi gaze, potrivit estimarilor consortiului.

Costurile de constructie, conform evaluarii din vara lui 2008, sunt estimate la 7,9 miliarde euro.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #minister, #mol, #nabucco, #omv , #stiri Energy Holding