Contractele cu furnizorii Nabucco, semnate pana la sfarsitul anului

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 16:29
1436 citiri
Contractele cu furnizorii Nabucco, semnate pana la sfarsitul anului

Contractele cu furnizorii de gaz pentru Nabucco vor incepe sa fie semnate pana la sfarsitul anului, iar Turkmenistanul ar putea capata o importanta tot mai mare in proiect, au declarat miercuri reprezentantii companiei, in dorinta de a risipi scepticismul cu privire la viabilitatea gazoductului, potrivit NewsIn.

Seful consortiului, Reinhard Mitschek, a tinut sa risipeasca, miercuri, temerile si scepticismul in ceea ce priveste construirea gazoductului, dupa ce, luna trecuta, s-a anuntat o amanare cu doi ani a proiectului.

El a precizat ca se asteapta ca semnarea contractelor pentru furnizarea de gaz sa inceapa la sfarsitul anului, in conditiile in care au fost semnate acorduri bilaterale de sprijinire a proiectului, prin care gazoductul este protejat de eventuale modificari legislative discriminatorii.

Aceste acorduri au fost necesare pentru crearea unui cadru legal, a explicat Mitschek.

Documentele includ standarde pentru achizitiile de terenuri, importuri de materiale si echipe de constructii, precum si alte asigurari.

Turkmenistanul este din ce in ce mai interesat de a furniza gaz pentru Nabucco, deoarece Rusia si-a redus cu patru cincimi volumul de gaz turkmen achizitionat, a explicat, la randul sau, Stefan Judisch, director pentru achizitii la compania germana RWE AG.

"Au mai mult gaz decat pot vinde", a adaugat el. Un audit privind campul gazeifer turkmen Yolotanul de Sud, ce ii va fi transmis guvernului de la Ashabad luna aceasta, va creste estimarile privind resursele.

Raportul precizeaza ca acesta este al doilea camp gazeifer din lume, potrivit companiei de audit britanice Gaffney, Cline and Associates.

Numai Yolotanul de Sud are suficient gaz pentru a aproviziona intreaga Europa timp de 36 de ani, a spus Rudisch, adaugand ca o conducta care sa preia productia si sa o transporte pana la Nabucco ar putea fi construita in trei sau patru ani, cu conditia sa existe vointa politica.

Intre timp, Judisch a precizat ca si Uzbekistanul si-a exprimat interesul de a furniza gaz pentru Nabucco.

La randul sau, Israelul, care exploateaza campuri gazeifere submarine noi, a contactat consortiul, a adaugat el.

Judisch a pus amanarea proiectului pe seama BP PLC, care conduce consortiul ce se ocupa de campul gazeifer azer Shah Daniz. BP si-a exprimat recent temerile in legatura cu viabilitatea Nabucco.

"Initial, Shah Daniz a spus ca va anunta cine primeste gazul in martie 2011.

Nu au luat decizia si, in consecinta, am amanat constructia, pentru ca nu vom construi o conducta goala", a adaugat el.

In paralel, consortiul Nabucco si-a revizuit estimarile privind cererea de gaz natural in Europa, dupa criza nucleara din Japonia, ce a dus la suspendarea mai multor planuri privind energia atomica, in special in Germania.

Potrivit estimarilor anterioare, in 2025 urma sa se inregistreze o diferenta de 150 de miliarde de metri cubi pe an intre cererea si oferta de gaz.

In prezent, aceasta diferenta este evaluata la 180 de miliarde de metri cubi, a declarat directorul general al grupului austriac OMV AG, Gerhard Roiss.

Nabucco este proiectat sa fie o noua punte de gaz intre Asia si Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale - regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa.

Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala - trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco.

Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, este organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene.

NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco.

NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii si va oferi o solutie one-stop-shop, operand ca o entitate comerciala independenta pe piata si actionand independent de companiile-mama.

Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

Actionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovozionare cu gaze naturale. 

#consortiu nabucco, # contracte nabucco, # nabucco, # gazoduct , #stiri Energy Holding