Piebalgs: Sprijinul tehnic furnizat de Romania pentru South Stream nu pune in pericol Nabucco

Marti, 09 Iunie 2009, ora 13:13
1519 citiri
Piebalgs: Sprijinul tehnic furnizat de Romania pentru South Stream nu pune in pericol Nabucco

Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, aflat marti in Romania, a declarat ca gazoductul rusesc South Stream va folosi si intereselor europene, iar faptul ca Romania ofera detalii tehnice Gazprom pentru construirea conductei sale nu pune in pericol Nabucco, potrivit Newsin.

"Nabucco nu ar trebui suprapolitizat. South Stream, atunci cand va fi construit, va fi o ruta suplimentara de gaz pentru Europa. Stim cu totii ca un numar limitat de conducte ne face vulnerabili, am vazut acest lucru in ianuarie si in atunci cand a explodat conducta de gaz din Transnistria, de exemplu. Deci, cu cat exista mai multe conducte, cu atat mai bine", a declarat comisarul european.

Piebalgs a subliniat ca sprijinul tehnic pe care Romania il ofera pentru construirea South Stream nu pericliteaza Nabucco.

"Daca South Stream se va construi, atunci va fi in interesul nostru, nu este in detrimentul Nabucco. Guvernul roman poate oferi ce informatii doreste, nu vad ce pagube ar putea aduce Nabucco. (...). Nu vad de ce actiunea Romaniei de a oferi informatii Rusiei ar pune in pericol Nabucco", considera comisarul UE.

"In ceea ce priveste Nabucco, am incheiat negocierile tehnice, la care Romania a participat. Suntem acum foarte aproape de a semna acordul interguvernamental, pana la sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie. Romania este pe deplin implicata in proiectul Nabucco si in alte proiecte de diversificare a surselor energetice", a mai spus Piebalgs.

Ministrul Economiei Adriean Videanu a reamintit ca Nabucco este proiectul prioritar pentru Romania si ca tara noastra nu a primit niciun fel de oferta de implicare in South Stream.

Videanu a subliniat ca tot ce face Romania este sa ofere informatii tehnice pentru constructia gazoductului. Ministrul roman a asigurat ca proiectul Nabucco "se afla in grafic" si ca totul se desfasoara conform termenilor stabiliti.

"La sfarsitul lui iunie vom semna si acordul interguvernamental", a spus ministrul roman, care a sigurat ca Nabucco nu este sub nicio forma amenintat de South Stream.

Adriean Videanu a anuntat in mai, la finalul discutiilor avute la Moscova cu reprezentantii Gazprom, ca acestia "au solicitat Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra in vederea construirii conductei South Stream, primind asigurarile ministrului roman al Economiei cu privire la disponibilitatea acordarii acestuia".

Ministrul a precizat inca de atunci ca acea solicitare nu poate fi interpretata ca o invitatie adresata Romaniei la construirea South Stream si nici una de a participa la proiect ca tara de tranzit.

"Probabil, ei au cerut Romaniei aceleasi detalii tehnice pe care le-au cerut si Turciei si Ucrainei, ca sa isi termine studiile in diverse variante", a spus Videanu.

South Stream va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti intr-o aripa Nord-Vest spre Austria si una sudica, spre Grecia si Italia.

Proiectul este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european care va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc.

Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropiere de Baumgarten - avand o lungime totala de 3.300 km.

In prezent, actionarii consortiului Nabucco sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi.

Investitiile totale sunt estimate, in prezent, 7,9 miliarde euro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct, #nabucco, #romania, #south, #sprijin, #stream , #stiri Energy Holding