Romania si-a dublat exportul de electricitate

Duminica, 27 Ianuarie 2008, ora 23:55
1330 citiri
Romania si-a dublat exportul de electricitate

Consumul mai ridicat din aceasta iarna si interzicerea exporturilor de catre Bulgaria au pus pe jar furnizorii de electricitate. Vanzarile la export de energie s-au dublat fata de iarna anului trecut. Castigurile sunt pe masura, dat fiind ca in Romania preturile de pe bursa locala de energie sunt in medie cu o treime mai mici fata de cele din Balcani.
Intrarea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda, care a suplimentat productia interna de energie cu 8-9%, nu face fata cererii tot mai ridicate de electricitate pe plan intern, dar, mai ales, la nivel regional.

Desi aportul de energie ieftina adus de Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, ar fi trebuit sa scoata din piata producatorii scumpi, in speta termocentralele pe gaz si pacura, o parte a acestora produc in continuare. Explicatia: bulgarii au interzis exporturile de electricitate, intr-o perioada in care consumul la nivel regional este mai ridicat din cauza temperaturilor scazute.

Energie pe rutele Serbia si Bulgaria

Potrivit informatiilor primite de la Dispeceratul Energetic National (DEN), responsabil cu siguranta sistemului, Romania exporta in aceste zile la capacitate maxima. Astfel, daca noaptea ies din sistem 500-600 MW, capacitatea contractata la export in timpul zilei este de 800 MW, in medie. Aceasta inseamna ca varfurile depasesc uneori 1.000 MW, adica aproximativ a noua parte din capacitatea de productie pusa in functiune.

Comparativ, in luna ianuarie a anului trecut, Romania exporta in medie 400 MW, putere medie orara, insa aceasta a fost valoarea cea mai mica din ultimii ani. Niveluri similare la export, de 700-800 MW, au fost inregistrate in 2006.

Oficialul DEN a spus ca cele mai mari cantitati se duc inspre Bulgaria, pe care doar o tranziteaza inspre Serbia si Grecia. Cealalta destinatie este Serbia. "Cererea este mare la extern, pe fondul opririi exporturilor din Bulgaria. Si polonezii au anuntat ca nu o sa mai exporte, din cauza unei iminente greve a minerilor, dar deocamdata nu se stie cand", a declarat, pentru "Adevarul", directorul general al DEN, Octavian Lohan.

Potrivit datelor de pe site-ul Operatorului Pietei de Energie, compania care a contractat in ianuarie cea mai mare capacitate la export pe relatia cu Bulgaria este EFT Romania, fiind urmata de EGL Gas&Power, Atel Romania, E.ON Sales&Trading (Germania) si Statkraft (Norvegia). Pe linia cu Serbia, cea mai mare capacitate a fost contractata de Atel Romania, fiind urmata de EFT Romania, Grivco, CEZ Trade, E.ON Sales&Trading, Gen-I si EGL Gas&Power. Unul dintre marii exportatori este si Energy Holding.

Volume-record vandute pe bursa de electricitate

Inca de la inceputul anului, cu putin timp inainte ca Bulgaria sa anunte ca sisteaza exporturile pentru a-si acoperi necesarul intern, preturile la bursa romaneasca de electricitate (pe piata pentru ziua urmatoare) nu au mai coborat sub 200 de lei, decat cu una-doua exceptii, valorile uzuale fiind de peste 210-220 lei/MWh. De altfel, volumele valorice tranzactionate in aceasta luna au inregistrat maxime istorice.

Comparativ, pretul mediu pe PZU in luna decembrie a fost de 130 lei/MWh, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM. Un pret de 60 de euro/MWh este totusi redus in comparatie cu preturile practicate in regiune. Potrivit surselor din piata, energia in Balcani se vinde cu 90 euro/MWh sau chiar mai mult.

Reprezentantii unuia dintre cei mai importanti traderi de electricitate de pe piata locala, EFT Romania, au explicat evolutia accentuata a preturilor de pe PZU, in luna ianuarie. "Situatia energetica dificila din Bulgaria si Grecia, din aceasta perioada, precum si reducerea productiei termoenergetice au condus in luna ianuarie 2008 la o crestere accentuata a preturilor pe PZU", a declarat, pentru "Adevarul", Aurelia Mocanu, director al Departamentului de Trading Energie din cadrul companiei.

Potrivit acesteia, intrarea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda de 700 MW a condus la scaderea preturilor pe piata romaneasca de electricitate, mai ales in luna decembrie, si la un plus de stabilitate in alimentarea cu energie electrica a zonei sud-est europene. In plus, energia ieftina de la reactorul 2 a facut posibila mentinerea preturilor electricitatii la consumatorii captivi (in speta casnici), prin inlocuirea altor cantitati de energie, mult mai scumpe, produse de catre termocentrale.

Bulgaria a oprit exporturile pana in aprilie

Bulgaria a interzis exporturile de energie pentru a veni in intampinarea cererii interne. "Temperaturile scazute au dus la cresterea cererii de energie cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar exporturile trebuie sa fie oprite", a declarat seful companiei nationale NEC, Lyubomir Velkov, citat de NewsIn. Restrictiile vor fi aplicate pana la data de 31 martie.

Bulgaria a exportat aproximativ 300-400 MW, mai ales statelor vecine precum Grecia, Serbia si Macedonia, inainte de aplicarea acestor restrictii, a adaugat responsabilul bulgar. Odata principalul exportator de energie din Balcani, Bulgaria a fost fortata sa isi reduca drastic exporturile in strainatate in cursul anului trecut, dupa inchiderea a doua reactoare de la Kozlodui, de 400 MW fiecare, drept conditie a aderarii la Uniunea Europeana. Anul trecut, Bulgaria a mai inchis un reactor de 210 MW de la centrala sa din Bobov Dol, conform acordurilor de mediu semnate cu UE.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/romania-si-a-dublat-exportul-de-electricitate/339293 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.