Romania si Bulgaria vor interconecta retelele de gaze naturale

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 09:13
1859 citiri
Romania si Bulgaria vor interconecta retelele de gaze naturale

Romania si Bulgaria au ajuns la un acord de interconectare a retelelor de gaze naturale, in cadrul planurilor Sofiei de a reduce dependenta de gazul rusesc, a anuntat joi compania publica bulgara Energy Holding, citata de Reuters.

 

Sofia s-a grabit sa caute surse alternative de aprovizionare, dupa disputa dintre Rusia si tara de tranzit Ucraina care a lasat Bulgaria si multe alte tari europene fara gaze naturale timp de circa doua saptamani.

"Bulgaria si Romania vor demara un proiect comun de cercetare inainte de demararea investitiilor pentru construirea unei legaturi intre conductele de gaze naturale, pe sectiunea dintre Ruse si Giurgiu, pe Dunare", arata un comunicat al holdingului, care reuneste toate companiile de stat mari din sectorul energetic bulgar.

Monopolul bulgar al gazelor naturale - Bulgargaz - si compania similara din Romania - Transgaz - vor incerca sa asigure finantarea partiala a proiectului de la Uniunea Europeana (UE), se mai arata in comunicat.

Bulgaria vrea, de asemenea, sa construiasca o legatura pana in tara vecina Grecia, precum si o fabrica de gaze naturale lichefiate si analizeaza posibilitatea de a construi o facilitate comuna de stocare cu Turcia, pe teritoriul acesteia. Bulgaria a cerut de la Uniunea Europeana ajutoare de circa 400 milioane euro pentru concretizarea acestor proiecte.

Bulgaria se aprovizioneaza din Rusia cu circa 95-98% din necesarul de gaze naturale, iar restul provine de la platforma Galata din Marea Neagra. Statul balcanic, care consuma circa 3,2-3,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, a fost una dintre cele mai grav afectate de sistarea de luna trecuta a livrarilor de gaze naturale rusesti.

Romania produce din zacaminte locale circa 65% din consumul de gaz de pe piata interna si importa restul din Rusia.

#Romania, #Bulgaria, #retele de gaze, #Sofia, #energy holding, #ucraina , #stiri Energy Holding