Rusia foloseste South Stream pentru a bloca Nabucco

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 12:55
1612 citiri
Rusia foloseste South Stream pentru a bloca Nabucco

Analistul Vladimir Socor a declarat miercuri, in cadrul Forumului Europa-Rusia, ca proiectul South Stream nu este deloc fezabil si ca Rusia se foloseste de acesta pentru a bloca proiectul concurent, Nabucco, potrivit Newsin.

"Rusia foloseste South Stream ca sa blocheze Nabucco si tot coridorul sudic. Astfel, Nabucco ar putea fi blocat in doua moduri: sugerand ca Rusia are prioritate la gazul din Asia Centrala si, in al doilea rand, inhiband investitorii occidentali, care ar ezita sa se mai implice in proiectul Nabucco daca Rusia declara ca South Stream ar putea fi un proiect real. South Stream nu are nici gaze si nici fonduri", a declarat analistul Vladimir Socor, membru al Fundatiei Jamestown din Statele Unite.

Socor a mai spus ca Nabucco are sanse mai multe acum in a se realiza, fata de proiectul South Stream, care nu are nicio sansa.

"Nimeni nu va gasi 19-24 miliarde dolari, pentru realizarea South Stream. Acest proiect este complet nefezabil", considera Socor.

Referitor la intentia Rusiei de a construi capacitati de inmagazinare impreuna cu producatorul roman Romgaz, Vladimir Socor a afirmat ca proiecte gen Roman-Margineni coincid cu politica actuala a Rusiei.

"Politica Rusiei este sa construiasca capacitati de depozitare subterana de gaze la vest de Ucraina. Rusia a inceput convoriri si cu Austria, Ungaria, Serbia si Slovacia", a adaugat Socor.

Vladimir Socor a participat miercuri la Forumul Economic Europa-Rusia, ce se desfasoara la Bucuresti, in perioada 25-27 mai.

Rival al proiectului Nabucco, destinat sa evite Rusia, South Stream a fost lansat in 2007 si vizeaza sa consolideze rolul Rusiei de principal furnizor de gaz natural pentru Europa.

Gazoductul va trece pe sub Marea Neagra, evitand Ucraina, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va diviza in doua ramuri, una spre nord-vest, spre Austria, si una sudica spre Grecia si Italia.

Operatorii South Stream, monopolul rus Gazprom si grupul italian ENI, au anuntat recent sporirea capacitatii gazoductului de la 31 la 63 de miliarde de metri cubi.

Proiectul Nabucco va lega Marea Caspica de Austria, tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta Europei de gazul rusesc.

Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge pana in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) - avand o lungime totala de 3.300 km.

In prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro. Nabucco ar putea fi data in folosinta in 2014.

 

#constructie, #gaze, #gazoduct, #nabucco, #rusia, #south, #stream , #stiri Energy Holding