Videanu: Partea de finantare a Romaniei la proiectul Nabucco este de 400-500 mil euro

Marti, 14 Iulie 2009, ora 09:08
1663 citiri
Videanu: Partea de finantare a Romaniei la proiectul Nabucco este de 400-500 mil euro

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat luni la un post de radio, ca partea de finantare a Romaniei la proiectul gazoductului Nabucco este de 400-500 milioane euro, relateaza NewsIn.

Potrivit lui Videanu, suma pe care o va suporta consortiul este de 2,4 miliarde euro, adica 30% din estimarile totale de 7,9 miliarde euro.

"Investitia Romaniei in cazul gazoductului Nabucco se va finanta 30% din surse proprii si 70% din credite angajate de compania Transgaz.

Romania va avea un profit din acest proiect de un miliard euro, potrivit calculului estimativ facut de compania de proiect NIC.

Profitul realizat acopera si costurile initiale. Dar profitul cel mai mare este disponibilitatea de gaze tot timpul anului pentru toti consumatorii eligibili si casnici din Romania", a spus Adriean Videanu, la Realitatea FM.

Potrivit ministrului roman al economiei, aceasta conducta va face ca Romania sa fie independenta din punct de vedere energetic.

"Practic, Romania nu va mai fi dependenta de o singura sursa energetica, de gaz in speta, si le va diversifica. In opinia mea, este un proiect care va aduce beneficii tuturor, atat furnizorilor de gaze, atat tarilor de tranzit, cat si consumatorilor, in special cei din UE", a adaugat Videanu.

Ministrul economiei a mai spus ca tarile care vor furniza gaze pe conducta Nabucco sunt Azerbaidjan, Iraq, Egipt si sunt asteptate tari precum Turkmenistan si Kazakhstan.

Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia au semnat luni, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, in prezenta premierilor sau reprezentantilor Austriei, Bulgariei, Ungariei si Romaniei. Din partea Romaniei a participat premierul Emil Boc. Germania nu este tara de tranzit, prin urmare nu participa la acord, dar si-a exprimat intregul sprijin politic.

Actionarii Nabucco sunt: RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia), care detin fiecare o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC).

Consortiul Nabucco anunta ca va incepe negocierile oficiale cu institutii precum Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala (IFC), dar si cu institutii financiare de export pentru finantarea gazoductului.

Potrivit datelor transmise de consortiul Nabucco, aproximativ 30% din investitie va fi finantata de partenerii din consortiu (capital propriu), iar 70% din finantare va proveni de creditori (capital din obligatiuni).

In prima etapa, finantarea va fi asigurata de institutii internationale precum Banca Europeana pentru Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si de agentii si banci care sustin exporturile diferitelor tari furnizoare.

Restul va fi asigurat de institutii financiare comerciale. Nabucco este primul gazoduct care va lega regiunile cele mai bogate in gaze naturale din lume - regiunea Marii Caspice, Orientul Mijlociu si Egiptul - de pietele europene de gaze naturale.

Lungimea gazoductului este de aproximativ 3.300 km, avand punctul de pornire la granita turco-georgiana si, respectiv, iraniano-turca, trecand spre Baumgarten prin urmatoarele sectiuni din tarile partenere: Turcia (2000 km), Bulgaria (400 km), Romania (460 km), Ungaria (390 km) si Austria (46 km).

Constructia va incepe in 2011, iar primele gaze naturale vor trece prin conducta in 2014.

Odata finalizat, gazoductul va avea o capacitate anuala de 31 miliarde metri cubi gaze, potrivit estimarilor consortiului. Costurile de constructie, conform evaluarii din vara lui 2008, sunt estimate la 7,9 miliarde euro. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#finantare, # Romania, # proiect, # Nabucco , #stiri Energy Holding