Pretul cel mai mic nu e neaparat si cel mai bun

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 15:02
1797 citiri
Pretul cel mai mic nu e neaparat si cel mai bun

Legea care prevede atribuirea ofertei cu pretul cel mai mic in domeniul constructiilor ar trebui modificata, astfel incat sa fie adaptata conditiilor de pe piata autohtona si sa fie indepartate firmele care fac compromisuri si lucrari proaste, au declarat vineri reprezentantii PSC., potrivit Newsin.

"Trebuie modificata legea in care se spune ca oferta cea mai ieftina este si cea mai buna.

Firmele care au preturile cele mai mici castiga licitatia, incep lucrarea, iau un avans si dupa un timp nu mai au bani pentru finalizarea lucrarii, iar in cel mai bun caz se amana proiectul.

Insa, de cele mai multe ori, firmele fac compromisuri, folosesc materiale ieftine, de proasta calitate pentru finalizarea lucrarii", a afirmat, vineri, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Cristian Erbasu.

De asemenea, presedintele PSC a adaugat ca licitarea de tip dumping, adica atribuirea ofertei cu pretul cel mai mic, poate fi o solutie locala, insa multe proiecte cu fonduri europene nu sunt finalizate, pierzandu-se astfel banii. El a sugerat ca firmele care vin din Uniunea Europeana pentru a dezvolta proiecte de constructii in Romania ar trebui sa se asocieze cu firmele locale, pentru a le putea sprijini.

"Ordonanta 34, care reglementeaza prevederile legii de atribuire a ofertei care are pretul cel mai mic sau a ofertei care este cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic, ar trebui adaptata conditiilor autohtone. In Romania, oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic inseamna tot cea mai ieftina. Se tot trimit modificari la aceasta lege de ani de zile catre autoritatile competente, insa nu se rezolva nimic", a mentionat directorul general al PSC, Adriana Iftime.

In plus, potrivit reprezentantilor PSC, principalele probleme din sectorul constructiilor nu au fost rezolvate pana in prezent, iar autoritatile nu fac nimic in aceasta privinta. "Nimeni nu stie cat va dura criza, insa ridicarea acestui sector va fi una lenta si pe o perioada lunga. Nimeni nu face insa nimic in aceasta privinta. Problemele pe care firmele din domeniu le intampina sunt cele de natura financiara, deoarece se confrunta cu o atitudine rigida din partea bancilor, care au dus la situatia de imposibilitate de a crea proiecte", a mentionat Cristian Erbasu.

#constructii, #firme, #materiale, #oferta, #pret , #stiri Erbasu