Bancile cer ajutorul CE in disputa cu Ungaria

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 19:30
1758 citiri
Bancile cer ajutorul CE in disputa cu Ungaria

Directorii a opt banci mari din Ungaria, printre care si directorul Erste Group, au cerut sprijinul Comisiei Europene (CE) in disputa cu statul ungar, referitor la o lege care obliga bancile sa accepte rambursarea anticipata a creditelor in valuta la cursuri de schimb sub nivelul pietei, ceea ce le-ar provoca pierderi majore.

Printr-o scrisoare adresata comisarului pentru Piata Interna, Michel Barnier, bancile au aratat ca decizia autoritatilor de la Budapesta este o "incalcare flagranta" a drepturilor lor, transmite Reuters, citata de Ziarul Financiar.

In scrisoarea semnata de LB, Erste Group, Intesa Sanpaolo, KBC, Raiffeisen Bank International, Volksbank si UniCredit sustin ca legea exercita presiuni asupra bancilor, intr-o perioada in care autoritatile de reglementare cer majorarea capitalului, si amplifica instabilitatea pietei bancare europene.

Rata de schimb fixa pentru piata creditelor in valuta din Ungaria poate provoca pierderi de cel putin 15% pentru imprumuturile in euro si de minim 25% in cazul imprumuturilor in franci elvetieni, la fiecare rambursare, specifica scrisoarea bancherilor.

Comisia Europeana isi exprimase anterior ingrijorarea privind planurile Ungariei, care au starnit indignare in Austria, tara de unde vin cele mai mari banci din Europa emergenta.

Erste Group a anuntat inca de luna trecuta ca divizia sa din Ungaria va inregistra pierderi de 500 de milioane de euro, in timp ce Raiffeisen Bank anticipeaza ca planurile autoritatile ungare ar costa filiera ungara a bancii in jur de 120 de milioane de euro.

#erste bank, #Unicredit banci Ungaria, #banci Ungaria sprijin european , #Profit