Analistii economici internationali vad cu ochi buni situatia economica a Romaniei

Miercuri, 30 Mai 2007, ora 15:00
1061 citiri

Analistii internationali sunt optimisti in ceea ce priveste economia Romaniei, spune un studiu realizat de Erste Bank si de institutul german ZEW. Potrivit acestuia, acelasi sentiment este impartasit si in ceea ce priveste tarile din regiune, in afara de Ungaria.

Cele mai bune perspective de dezvoltare le au, potrivit studiului, Cehia, Slovacia si Polonia.

Diferenta dintre parerile optimiste si cele pesimiste a fost, in cazul Romaniei, de 31,1 la suta, nivel inferitor celui inregistrat pentru Cehia (72,9%), Slovacia (65,5%), Polonia (57,6%) si Croatia (45,2%). Singura tara in cazul careia estimarile optimiste au fost depasite de cele pesimiste a fost Ungaria.

In ceea ce priveste evolutia situatiei in urmatoarele sase luni, Romania a inregistrat 12,7 puncte procentuale, Croatia 18,3 puncte, Slovacia 21,1, Polonia 20, iar Cehia 5,3. Cea mai mare diferenta intre sentimentul pozitiv si cel negativ a fost inregistrat, din nou, in cazul Ungariei - 52,5%.

In ceea ce priveste tara noastra, 39,7% dintre respondenti considera ca situatia economica este buna, 51,7% acceptabila si 8,6% nesatisfacatoare. De asemenea, ponderea celor care considera ca mediul economic nu va cunoaste schimbari este de 54,5%, a celor care estimeaza o imbunatatire este de 29,1%, iar a celor care prognozeaza deterioarea situatiei este de 16,4%.

Revenire a inflatiei si apreciere a leului

Cei mai multi analisti anticipeaza o revenire a inflatiei in Romania, singura tara din regiune pentru care este estimata reducerea preturilor fiind Ungaria. De asemenea, numarul analistilor care anticipeaza reducerea ratelor dobanzii pe termen scurt in Romania este cu circa 30% mai ridicat decat al celor cu o parere contrara.

Perspectivele privind piata de capital din Romania sunt preponderent pozitive, cu un ecart intre opinii de 77,9%, acesta fiind de altfel cel mai ridicat punctaj pentru tarile din regiune.

Moneda nationala a Romaniei va continua sa se aprecieze in urmatoarea perioada de timp, considera majoritatea analistilor intervievati.

"In ceea ce priveste leul, una dintre monedele cu cele mai bune performante in 2006, pe fondul interesului ridicat din partea investitorilor straini, expertii estimeaza continuarea procesului de apreciere. Mai sunt investitori care nu au reusit sa investeasca in Romania inainte de aderarea la UE, dar dupa acest moment vor putea face acest lucru", se arata in raport.

Cei mai multi analisti intervievati sunt de parere ca Romania va adopta moneda europeana dupa 2013, la fel ca Bulgaria. Peste 10% dintre economisti au avansat ca data de adoptare a euro anul 2012.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)