Analistii vad cursul euro la 4 lei la finalul anului

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 14:24
1639 citiri
Analistii vad cursul euro la 4 lei la finalul anului

Euro s-ar putea deprecia in ultima parte a anului pana spre nivelul de 4 lei, in timp ce in 2010 cursul va scadea pana la 3,8 lei pentru un euro, considera analistii economici. 

Previziunea ia in considerare incheierea unui acord de finantare cu FMI, dar si influentele unei economii in scadere in Uniunea Europeana. "Daca nu ar fi fost FMI, cursul ar fi putut sa o ia razna", apreciaza Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst Romania.

La randul lor, analistii Raiffeisen Group anticipeaza pentru toamna lui 2009 un curs al euro de 4,2 lei, in timp ce finalul anului va duce cursul pana la nivelul de 4,1. Pe termen scurt, insa, avem parte de ceva stabilitate, in jurul valorii de 4,30.

Erste Bank, actionarul principal al BCR, nu are estimari atat de optimiste. Analistii grupului austriac vad o mentinere a cursului la nivelul de 4,3 lei pentru un euro pana in toamna, cand va exista o tendinta de crestere pana la un curs de 4,4.

Trendul se va inversa insa repede, iar cursul va ajunge din nou la 4,3 lei /euro la finalul lui 2009. Evolutia nu va fi corelata cu tendintele regionale, deoarece pentru coroana ceha si zlotul polonez se previzioneaza o apreciere de 8,5%, iar pentru forintul maghiar de 9%.

"Problemele pe care le intampina Romania sunt diferite de ale altor state din zona care au solicitat de curand ajutor de la FMI si un pachet de ajutor financiar extern ar putea sa fie vazut mai degraba ca o asigurare impotriva unei potentiale deteriorari a situatiei macroeconomice in conditiile crizei internatonale", se precizeaza in cel mai recent raport Erste Bank.
Vesti bune pentru cei cu credite in lei.

#analisti, #credite, #curs, #romania , #stiri Erste Bank