Bancile austriece nu au nevoie de capital de la stat

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 18:06
1375 citiri
Bancile austriece nu au nevoie de capital de la stat

Bancile austriece nu au nevoie de capital suplimentar de la stat, in pofida impactului negativ puternic al decizie Ungariei de a permite cetatenilor sa-si plateasca datoriile in valuta la cursuri stabilite sub nivelul pietei, a declarat, marti, ministrul de Finante al Austriei, Maria Fekter, potrivit Mediafax.

"In Est, Ungaria a cauzat pagube majore bancilor austriece", a afirmat Fekter la un post de radio din Austria, preluat de Reuters. Declaratia ministrului urmeaza anuntului de luni al Erste privind amortizari de fond comercial si constituirea de provizioane, care ar urma sa genereze pierderi pentru acest an.

In Ungaria, Erste va constitui provizioane de 450 de milioane de euro. 

Fekter a adaugat ca nu are cunostinta, in prezent, despre banci care ar vrea capital suplimentar de la stat. Austria dispune de instrumentele necesare pentru a ajuta sectorul bancar daca ar fi necesar, a spus oficialul. 

In Romania sunt prezente mai multe banci austriece, respectiv Erste, Raiffeisen si Volksbank. Totodata, grupul italian UniCredit activeaza pe piata din Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria.

Erste a anuntat, luni, ca va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa taxe), din cauza cresterii economice sub asteptari, in cadrul unui set de masuri "extraordinare", care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, dupa primele noua luni, in ciuda unui profit din activitatea curenta de aproape 700 de milioane euro. 

#banci austriece, #erste bank, #sector bancar, #criza , #stiri Erste Bank