BERD negociaza cu doua companii de asigurari cumpararea unor pachete de actiuni

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 10:15
869 citiri

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) discuta si analizeaza posibilitatea de a deveni actionar in doua companii de asigurari romanesti, a declarat, pentru NewsIn, la Viena, Kurt Geiger, directorul pentru investitii si dezvoltare al BERD.

"Noi discutam in acest moment cu cativa asiguratori din Romania, dar nu va pot spune care sunt acestia. Vom fi un investitor. Avem in acest moment doua proiecte pe care le analizam si la care lucram. Depinde de situatie si de parteneri.", a spus Geiger.

Directorul BERD a mai adaugat ca banca tarilor emergente urmareste cu atentie piata financiara romaneasca, dar ca, strategia institutiei nu presupune investitii in casele de brokeraj.

"In trecut nu ne-am ocupat de case de brokeraj pentru e o activitate comerciala in piata si ne focalizam resursele spre crearea unor institutii, investitii care sa obtina o crestere pe terem lung", a spus Geiger.
BERD este interesata de intrarea in actionariatul Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), dar lasa sa se inteleaga ca pana in acest moment autoritatile romanesti nu au lansat nici o invitatie. "Avem nevoie sa discutam acest aspect cu guvernul si cu autoritatile. Dar daca vom fi invitati, in mod cert vom lua in considerare invitatia si vom folosi expertiza si autoritatea noastra pentru a ajuta Romania ca actionari la CEC", a spus Geiger.

Geiger a mai adaugat ca banca tarilor emergente a fost multumita de castigul obtinut din vanzarea participatiei sale la Banca Comerciala Romana (BCR) catre Erste Bank. "Am crezut intotdeauna cineva ajuta la crerea valorii, atunci in mod necesar trebuie sa aibe si un castig din treaba asta. Ca actionari la Baca Comerciala Romana am fost foarte norocosi ca am avut conditii de piata si un moment foarte favorabil ca sa obtinem un profit bun", a adaugat Geiger.

Desi in piata romaneasca nu sunt prezente divizii ale bancilor de investitii mari, Geiger spune ca nu este un motiv de ingrijorare, deoarece acestea sunt localizate in cartierul financiar londonez, iar bancile comerciale romane au departamente specializate pentru consultanta si preluari.

"Toate bancile de investitii si consultantii sunt concentrati in Londra si asta e un fenomen global. Dar stiu ca bancile mari comerciale romaensti au divizii de banci de investitii. Ei lucreaza la tranzactii de profil inalt, pentru ca aici sunt implicate marile banci de investitii. dar bancile locale lucreaza la ridicare si la tranzactiile firmelor de dimensiuni mijlocii. Asta se intampla de obicei la toate tarile europene", a adaugat directorul pentru investitii si dezvoltare al BERD.

"Sunt foarte multumit ca Romania e finalmente membra a UE si ramanem angajati in aceste proiecte care sunt dificile, unde riscul e mai mare si in care putem crea valoare. Vom continua sa facem asta".

Geiger a mai lansat un avertisment si un indemn la prudenta fata de creditele luate de romani in alte monede. "Cred ca cineva trebuie sa fie atent intodeauna cand imprumuta bani intr-o moneda si nu primeste venituri in acesta. dar ar fi mult mai prudent daca castigi lei sa imprumuti lei. Dar toti stim cum cum arata piata in acest moment asa incat e o situatie foarte delicata", a spus Geiger.

Directorul pentru investitii si dezvoltare al BERD considera ca aprecierea monedei trebuie sa fie atent monitorizata. "Dar stiu ca banca centrala deja face lucrul acesta", a spus Geiger.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)