Bursa din Viena va afisa datele tranzactiilor din Bucuresti in timp real

Sambata, 02 Decembrie 2006, ora 04:26
1053 citiri

Bursa de Valori Bucuresti va transmite date in timp real catre investitorii internationali la Bursa din Viena, in baza unui acord semnat de cele doua institutii, a informat un comunicat transmis vineri de bursa vieneza.Investitorii vor primi in viitor date prin intermediul conexiunilor actuale ale Bursei din Viena despre operatiunile realizate la BVB. In baza acordului, schimbul de date intre cele doua burse va deveni mai rapid si mai accesibil, potrivit Bursei vieneze.

Pana acum, Erste Bank, actionarul majoritar la Bancii Comerciale Romane, este singurul emitent listat la bursele din Viena si Praga care a anuntat ca intentioneaza sa isi listeze titlurile in viitor si la BVB. "Investitorii de la bursa ar putea avea avantajul de a primi informatii in timp real despre tranzactiile cu actiuni si cotatiile Erste atat la Viena si Praga, cat si la Bucuresti", spun brokerii.

Este al patrulea proiect de colaborare dintre cele doua institutii dupa cele dezvoltate pentru indicii bursieri si consultanta acordata pentru constituirea pietei la termen la Bursa de Valori Bucuresti.

Bursa din Viena calculeaza si publica, din martie 2005, indicele comun ROT-X (Romanian Traded Index) la Bursa de Valori Bucuresti. In toamna anului 2006, acordul de colaborare pe indici bursieri a fost extins si include activitati de marketing si distributie pentru indicii BET, BET-C si BET-FI ai Bursei din Bucuresti. In vara anului 2006, Bursa din Viena a acordat consultanta pentru BVB in realizarea pietei futures la Bucuresti.

"Incepand de la 1 ianuarie 2007, Bursa de Valori Bucuresti va deveni unul dintre jucatorii pietei unice europene si aceasta noua pozitie ca aduce noi oportunitati de investitii pentru piata de capital romaneasca. Prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, BVB se va confrunta cu noi oportunitati si provocari si, in acest context, acordul semnat cu Bursa din Viena aduce, intr-o maniera mai familiara, piata de capital romaneasca mai aproape de investitorii europeni", a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.

Bursa de Valori Bucuresti este cea de-a doua institutie cu care Bursa din Viena a semnat un acord pentru schimb de informatii, dupa cel incheiat in noiembrie 2005 cu Bursa din Budapesta.

"Cooperarea noastra cu Bursa de Valori Bucuresti arata cum pot lucra impreuna doua burse, fara preluari sau investitii de portofoliu, pentru a dezvoltare", a declarat Michael Buhl, directorul general al Bursei vieneze. Potrivit acestuia, scopul principal al cooperarii cu BVB este de dezvolta in comun proiecte pe termen lung in diferite domenii de activitate. Preluarile de actiuni intre cele doua burse nu mai sunt necesare in acest moment, au mai spus oficialii celor doua institutii bursiere.

NewsIn