Chirie sau rata la un credit ipotecar?

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 23:57
1494 citiri
Chirie sau rata la un credit ipotecar?

Cresterea dobanzilor si nesiguranta cu privire la stabilitatea investitiilor imobiliare umfla cererea, dar si pretul pe piata chiriilor.
Inceputul agitat de an tulbura apele pietei imobiliare. Mult-asteptatele corectii ale pretului apartamentelor intarzie sa apara, insa analistii consemneaza o tendinta care s-ar putea accentua rapid in lunile urmatoare. Scumpirea creditului imobiliar, dar si asteptarile tot mai manifeste ca pretul locuintelor vechi sa dea inapoi ingroasa randurile celor care se gandesc la expectativa si la solutia chiriei in locul ratei la banca.

Un singur punct procentual adaugat dobanzii lunare zdruncina bugetele multor familii care aspira la statutul de proprietari de locuinta. De exemplu, pentru un credit ipotecar pe 30 de ani in valoare de 90.000 de euro, contractat in franci elvetieni (aproximativ 149.000 CHF), o dobanda anuala de 4,5% inseamna o rata lunara de 759 CHF (in primul an de rambursare, cu dobanda fixa).

La aceeasi valoare a imprumutului, o dobanda anuala de 5,5% se reflecta intr-o rata lunara (aferenta anului cu dobanda fixa) in valoare de aproximativ 1.100 CHF.

Criza internationala indeamna bancile la prudenta si la o selectie mai atenta a clientilor. Rezultatul - credite mai greu accesibile, dar si o cerere sporita pentru locuintele cu chirie.

Chirii cu 30% mai mari in 2008

In prezent, pentru o garsoniera dintr-o zona semicentrala a Capitalei, tariful lunar este de aproximativ 350 de euro. Nici acesta nu va bate pasul pe loc in 2008. "Categoric chiriile in rezidential vor creste anul acesta. Fiecare punct procentual in plus la dobanzile bancare sporeste cererea pe piata chiriilor. Cu cat vor creste tarifele lunare? Este greu de spus. Orice apreciere trebuie corelata cu faptul ca veniturile chiriasilor nu evolueaza la fel de rapid", spune Calin Clinciu, director de comunicare al agentiei imobiliare Euroest.
O parere similara exprima si Adrian Tomozei, directorul agentiei Transilvania Imobiliare.

El nu se fereste insa a avansa o estimare a nivelului cu care vor creste chiriile locuintelor din blocuirile vechi in acest an. "Chiriile vor creste probabil cu o medie de 30%. Asta in conditiile in care ele s-au majorat cu aproximativ 50% in cursul anului trecut. Un motor al acestei aprecieri este faptul ca, la ora actuala, veniturile rezultate din chirii nu recomanda apartamentele vechi drept o buna investitie.

Daca in prezent investitia intr-un imobil vechi se recupereaza din chirie in aproximativ 20 de ani, in momentul cand piata se va normaliza, aceeasi proprietate va fi amortizata in 12-16 ani", a declarat pentru "Adevarul" Adrian Tomzei.

"Desi la inceput de drum, segmentul de piata al inchirierilor s-ar putea sa surprinda", sustine Liviu Ureche, certified international property specialist. El opineaza ca numarul celor care aleg sa stea cu chirie va spori in perioada urmatoare.

"In ritmul actual al evolutiei chiriilor de pe segmentul rezidentialului vechi, in conditiile in care tot mai multe banci comerciale anunta majorari ale dobanzilor si o prudentialitate de acordare a creditelor ipotecare marita, o parte din potentiali clienti eligibili ai unui credit ipotecar vor prefera sa devina chiriasi. Asta cel putin pana la reasezarea conditiilor impuse de catre bancile comerciale. Desi Romania nu are o traditie, un cult al segmentului inchirieri, aproximativ 87% din totalul pietei fiind proprietati private, este posibil ca in urmatoarea perioada procentul chiriasilor sa creasca", afirma Liviu Ureche.

Erste: cresc dobanzile creditelor pentru case

In Romania, creditele pentru case sunt, in opinia analistilor Erste Bank, inca foarte ieftine. In prezent, rata dobanzii pe acest segment de imprumuturi este de 8%, insa ea probabil se va majora la 9%. Un raport al acestei institutii de credit prognozeaza si o usoara reducere a preturilor locuintelor din segmentul inferior si mediu sau cel putin o stabilizare a acestora.

In acelasi timp, costurile de achizitie pentru locuintele de lux se vor mentine la acelasi nivel cu cel de anul trecut, apreciaza analistii Erste Bank. "In aceste conditii, previzionam ca preturile locuintelor destinate clientilor cu venituri mici si medii se vor stabiliza sau chiar se vor reduce usor, in timp ce pentru locuintele din clasa de lux preturile vor ramane stabile", se precizeaza in raport. Totodata, analistii sunt de parere ca mentinerea tendintei de depreciere a leului in raport cu moneda europeana ar putea sa limiteze accesul la creditele ipotecare.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/chirie-sau-rata-la-un-credit-ipotecar/339746 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.