Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CNVM a dat unda verde folosirii conturilor globale si pentru alti emitenti straini in afara de Erste

CNVM a dat unda verde folosirii conturilor globale si pentru alti emitenti straini in afara de Erste

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, luni, extinderea utilizarii conturilor globale si pentru alti emitenti straini, in afara de Erste Bank, a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al CNVM.

"CNVM a extins conturile globale inclusiv la valorile mobiliare vizate in prospectele de oferta notificate CNVM-ului de catre autoritati similare din Uniunea Europeana", a adaugat purtatorul de cuvant al CNVM, Victor Stanila.

Masura arbitrului pietei se va aplica valorilor mobiliare inregistrate in sistemul Depozitarului Central, cu conditia ca acestea sa fie admise la tranzactionare pe o piata dintr-un stat membru al Uniunii Europene si pe piata reglementata autohtona.


Pentru tranzactionarea si evidentierea detinerilor de valori mobiliare se utilizeaza mecanismul fara prevalidare a instrumentelor financiare, respectiv sistemul de conturi globale.


Potrivit dispunerii de masuri publicata luni de CNVM, intermediarul care a introdus respectivul ordin de vanzare va trebui sa-si asume responsabilitatea privind existenta valorilor mobiliare la decontare.


Conturile globale permite firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.


Programul pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la inceputul anului trecut, odata cu listarea actiunilor Erste Group pe piata de la Bucuresti.


In cadrul programului pilot, Depozitarul Central si Bursa de Valori Bucuresti evalueaza lunar aplicarea mecanismului de prevalidare a instrumentelor financiare si a sistemului de conturi globale, transmitand la sfarsitul fiecarei luni rezultatele evaluarii catre CNVM. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1214 ori
Citeste mai multe despreactiuni cnvm piata