Criza politica nu alunga investitorii straini

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 09:20
1782 citiri
Criza politica nu alunga investitorii straini

Desi trece printr-o recesiune puternica si se afla in mijlocul unor scandaluri politice, Romania ramane deosebit de atractiva pentru investitorii straini, potrivit analistilor.

"Nu cred ca interesul pentru Romania s-a diminuat. Poate ca unele firme isi amana putin planurile, insa acest lucru este rezultatul crizei economice globale, nu al problemelor economice din tara", a declarat Hans Smaling, consilier pe probleme economice si comert in cadrul Ambasadei Olandei din Bucuresti, citat de AFP.

In prezent, Olanda are investitii in valoare de 3,78 de miliarde de euro in Romania, prin intermediul a 3.500 de companii.

De asemenea, francezii, germanii si austriecii sunt de parere ca situatia politica nu va schimba strategiile investitorilor straini pentru Romania.

"Oamenii care doresc sa investeasca in Romania au o strategie pe termen lung", a declarat o sursa din mediul economic francez pentru agentia de presa.

"Romania este cel mai nou membru al Uniunii Europene, iar investitorii stiu ca tarile de acest gen au beneficiat progresiv de avantajele aderarii la uniune. Criza politica nu va schimba acest lucru", a adaugat sursa, care a dorit sa ramana anonima.

Potrivit datelor adunate de Ubifrance, o agentie franceza pentru dezvoltarea afacerilor internationale, patru mari companii mari franceze, Renault - Dacia, BRD Groupe Societe Generale, Orange si Distrigazsud - GDF, au generat, impreuna, o cifra de afaceri de peste un miliard de euro in Romania, anul trecut.

Pe de alta parte, este adevarat ca, in primele opt luni din acest an, investitiile directe straine in Romania au scazut cu 53 de procente, potrivit datelor oficiale.

Romania sta mai bine decat tarile din zona

In prima jumatate a anului, investitiile straine directe au scazut cu 42 de procente, in tara noastra, un procentaj mai mic decat cel din Bulgaria, unde au scazut cu 52%, sau Polonia, unde s-a inregistrat un declin de 86 de procente.

"Scaderea investitiilor si a volumului comertului este, in primul rand, o consecinta a situatiei economice internationale", a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei din Bucuresti.

Austria este cel mai important partener comercial al Romaniei din Europa, cu investitii precum Raiffeisen Bank, Erste Bank si gigantul petrolier OMV.

"Toata lumea se asteapta la o revenire in 2010. Investitorii de aici nu sunt in cautarea unor profituri pe termen scurt. Nu cred ca actuala criza politica are un impact direct asupra investitiilor straine. Pentru investitorii austrieci este important sa existe un progres in administratia publica si un sistem legal bine definit", a adaugat Lukavsky.

Evident, orice investitor ar prefera o situatie politica stabila, insa "nu este haos inca", spune Annika Pattberg, de la agentia de comert si investitii GTI.

"Romania inca ofera multe oportunitati pentru investitorii germani, in special in anumite sectoare, precum infrastructura, transporturi, agricultura, energie regenerabila, industria alimentara si mediu", a incheiat Pattberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#criza, #investitori, #recesiune , #stiri Erste Bank