Cum poate provoca Romania probleme bancilor austriece

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 12:21
1597 citiri
Cum poate provoca Romania probleme bancilor austriece

Bancile din Austria sufera din cauza expunerii masive in tarile din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, fiind nevoite sa apeleze la imprumuturi de stat, pentru a iesi din criza.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a avertizat Guvernul austriac de faptul ca trebuie sa ia masuri prompte, in special in vederea injectarii de capital in sistemul bancar.

Romanii, ungurii si ucrainienii, in special, sunt mari consumatori de credite in valuta, acest lucru reprezentand un adevarat risc pentru bancile austriece, in opinia OCDE.

In Romania, bancile austriece sunt prezente prin Banca Comerciala Romana (BCR), controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania, ce apartine de grupul Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Tiriac Bank, parte din UniCredit, ale carei operatiuni sunt gestionate de Bank Austria, in aceasta regiune.

Efectele problemelor financiare ale bancilor austriece se vad deja si in Romania. Angajatii BCR au fost anuntati, joi, ca li se vor reduce salariile, vor lucra mai putine ore pe zi si mai putine zile pe saptamana si nu li se va mai permite sa efectueze ore suplimentare, pentru a nu fi platiti in plus, intr-un program drastic de reducere a cheltuielilor implementat de Erste.

Prin aceste masuri, conducerea bancii austriece spera sa poata plati la timp imprumutul luat de la stat.

Spre deosebire de Erste, cel de-al treilea jucator din piata austriaca, grupul Raiffeisen nu va apela la ajutorul guvernului, potrivit directorului executiv, Walter Rothensteiner.

Pana acum, guvernul din Austria a alocat fonduri in valoare de 15 miliarde de euro pentru sistemul bancar, fiind deja utilizata jumatate din aceasta suma.

Bancile austriece au acordat imprumuturi de 201 miliarde de euro in tarile central si est europene, unde din ce in ce mai multe persoane nu isi mai pot plati creditele, din cauza crizei economice si a cresterii ratei somajului.

Economia Austriei, in cadere

In ultimii ani, Austria a reusit sa depaseaca media zonei euro, in privinta cresterii economice, in principal datorita expunerii pe pietele din tarile foste comuniste, care, la randul lor, au crescut considerabil, rezultand in profituri uriase pentru bancile straine.

Insa, odata cu deteriorea situatiei din Europa Centrala si de Est, expunerea a devenit un risc, contribuind la contractarea economiei Austriei cu 4,4 procente, in 2009, comparativ cu anul precedent. Potrivit OCDE, anul viitor, economia va inregistra o stagnare.

De asemenea, se estimeaza ca deficitul bugetar se va majora de la 4,3% din produsul intern brut, in acest an, la 6,1%, in 2010.

In ciuda avertizarilor, insa, atat reprezentantii bancilor, cat si autoritatile par sa fie destul de calme, bazandu-se pe faptul ca diversificarea operatiunilor in mai multe state va preveni colapsul.

Acest lucru s-ar putea dovedi o problema in sine, in opinia specialistilor OCDE, care sustin ca investitorii au tendinta de a lua in considerare regiunea Europei Centrale si de Est in intregime, nu fiecare tara in parte.

Prin urmare, daca una sau doua tari din zona au probleme mari, vor extinde estimarile proaste la toate celelalte, evitand investitiile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#credite, #guvern, #deficit bugetar, #banci austriece, #sistem bancar, #capital , #stiri Erste Bank