Cum va arata Banca Comerciala Romana,

Miercuri, 25 Ianuarie 2006, ora 12:54
970 citiri

Erste Bank Austria a cumparat pachetul de 61,8825% din actiunile Bancii Comerciale Romane, pentru care a platit peste 3,75 miliarde euro, pretul pe actiune fiind de 7,65 euro, de mai mult de 5 ori valoarea contabila a unei actiuni. Este cea mai mare privatizare din Romania si totodata cea mai mare investitie austriaca efectuata in afara granitelor tarii.

Daca pentru statul roman afacerea poate fi considerata un succes, pentru piata bursiera conteaza mai mult prevederile din contract, mai ales cele referitoare la listarea bancii si la acordarea de dividende. Listarea ar fi in mod evident un avantaj pentru piata, ar spori mult lichiditatea si probabil ar asigura SIF-urilor un pret bun de vanzare, iar dividendele au fost pana acum o sursa importanta de venit pentru cele 5 SIF-uri. Erste Bank nu este la prima achizitie de acest gen, desi pana acum nu a fost implicata o asemenea suma, iar din acest punct de vedere poate fi interesanta retrospectiva asupra achizitiilor anterioare efectuate de grupul austriac.

Erste Bank a avut in ultimii ani o politica destul de agresiva de achizitii pe pietele din Europa Centrala si de Est, politica bazata pe viziunea bancii conform careia acestea ar fi singurele piete din Europa cu un real potential de crestere. Ultima achizitie este si cea mai mare de pana acum, Banca Comerciala Romana. Pretul platit pe acest pachet, de 3,75 miliarde euro a fost considerat de unele voci din presa austriaca prea mare, peste asteptari, altii fiind mai increzatori in capacitatea bancii Erste de A"a ochiA" afacerile bune. Dupa cum au decurs achizitiile anterioare ale bancii austriece, constatam ca nu exista un scenariu tipic, o politica de la care aceasta nu se abate. Fiecare achizitie a avut ceva aparte, diferente ce tin de fiecare stat in parte, de legislatia in vigoare la vremea respectiva, precum si de particularitatile bancilor vizate. Mai generalizate au fost schimbarile aduse in managementul bancilor cumparate, fie ca au fost inlocuiti unii membri ai staff-ului fie ca au fost adusi unii noi. La Ceska Sporitelna, cea mai mare achizitie a bancii pana la BCR, Erste Bank a reusit chiar recrutarea unui specialist american in postul de presedinte executiv, John Stack, anterior vice-presedinte la Chase Manhatan Bank. Inainte de Chase Manhattan, John Stack a facut parte din echipa bancii Chemical Bank. Acest detaliu poate fi interesant deoarece Nicolae Danila, actualul presedinte al BCR, a avut un traseu asemanator: a fost vicepresedinte la Chemical Bank, dupa care a detinut aceeasi functie la Chase Manhattan, reprezentantele din Bucuresti.

Ceska Sporitelna este singura banca cu o prezenta semnificativa la bursa anterior privatizarii, dintre cele care au fost listate. Alte banci din grupul Erste nu au fost listate niciodata sau au avut o prezenta nesemnificativa pe acestea, datorita unui free-float redus. De asemenea, Erste Bank a pastrat denumirea doar la doua banci, Ceska Sporitelna si Slovenska Sporitelna.

Erste Bank si-a impus deja pozitia de a numi 5 membri in consiliul de administratie al BCR, alti doi urmand sa fie numiti din partea SIF-urilor, iar despre listarea la bursa a bancii romanesti s-a lansat un termen maxim de 3 ani. Totodata, Erste s-a angajat sa nu schimbe denumirea bancii in urmatorii 3 ani. Este dificil de facut previziuni pe baza modului in care au decurs achizitiile anterioare, atat din cauza faptului ca nu exista asemanari esentiale intre acestea cat si prin prisma dimensiunilor acestei ultime achizitii a bancii austriece, cu mult peste cele anterioare. Dar sa vedem cine este Erste Bank si cum a decurs extinderea de pana acum a bancii.

Cu o istorie datand din 1819, cand imparatul Franz I a initiat fondarea unei banci de economii, intr-o perioada dificila ce venea dupa razboaiele napoleoneene, Erste Bank este acum cea mai mare companie din Austria, conform clasamentului Forbes Global 2000, ca valoare a activelor si cel mai mare grup financiar din Europa Centrala, atat ca numar de clienti cat si ca active, devansand grupul belgian KBC. De asemenea, banca detine prima pozitie pe piata de retail din Cehia si Slovacia (27% si, respectiv 35%), a doua in Ungaria (10%) si a treia pozitie in Croatia (10%). Managementul banii austriece vede in statele est-europene singurele piete cu potential de crestere din Europa. Asadar, in ultimii ani Erste Bank a realizat o serie de achizitii, in ordine cronologica in Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia si, recent in Serbia si Romania. Erste Bank este listata la bursa din Viena din 1997 (in urma unei oferte publice primare in valoare de 508 milioane euro, cea mai mare de pana atunci) si din 2002 la bursa din Praga.

Erste Bank inainte de BCR

Ungaria

Prezenta bancii in Ungaria a inceput in 1997, odata cu achizitionarea unui pachet de 83,66% din Mezobank, a zecea banca maghiara la acea data, care ulterior si-a schimbat denumirea in Erste Bank Hungary Rt. A urmat o perioada de extindere a retelei, dar cel mai mare succes a fost inregistrat in 2004, cand divizia maghiara a Erste Bank a achizitionat Postabank es Takarekpenztar Rt., prin aceasta miscare ajungand in 2005, urmare a unei colaborari cu posta maghiara, la un numar de circa 900.000 clienti, o cota de piata de aproape 10% in Ungaria si un numar de circa 2500 angajati. Erste Bank Hungary Rt. Nu a fost niciodata listata la bursa maghiara si este detinuta in proportie de 99,62% de banca mama din Austria.

Croatia

Aici banca a intrat tot in 1997, prin achizitia pachetelor majoritare la trei banci locale: Bjelovarska banka, Cakovecka banka si Trgovacka banka, acestea fuzionand trei ani mai tarziu intr-o singura entitate, sub denumirea Erste&Steiermarkische Bank (ESB). Ulterior, in 2003, in grupul ESB a intrat Rijecka banka, al carei pachet de 85% a fost achizitionat in 2002 de Erste Bank. Anterior integrarii in ESB, capitalul social al Rijecka banka a fost diminuat cu circa 255 milioane euro cu pierderile reportate, concomitent fiind majorat cu 588 milioane euro. Totodata, consiliul de administratie ai bancii croate a fost in totalitate schimbat. Erste Bank a platit pentru pachetul de 85% din numarul total de actiuni ale Rijecka banka o suma totala de 51 milioane euro, cu 7% mai mic fata de pretul initial la care era convenita tranzactia, cu statul croat. Erste&Steiermarkische Bank este detinuta in proportie de 51% de Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, 43,8% de Die Steiermarkische Bank und Sparkassen AG, restul fiind actionari minoritari si are o cota de piata de circa 10% pe piata de retail din Croatia. Banca este listata la bursa din Zagreb din 2003, anul in care a absorbit Rijecka banka, iar in acest an cursul a crescut cu circa 25%.

Republica Ceha

Prezenta bancii austriece in aceasta tara este mai veche, incepand cu deschiderea unei reprezentante aici. Insa adevarata consolidare in Republica Ceha a avut loc in anul 2000, cand Erste Bank a achizitionat de la Fondul Ceh al Proprietatii de Stat, un pachet de 52,07% din actiunile uneia din cele mai mari banci di aceasta tara, Ceska Sporitelna. Erste Bank a platit pentru acest pachet, in doua transe, suma de 530,1 milioane euro (la care raportul pret/valoare contabila se ridica la 1,52), pentru cea de-a doua transa negociind un discount de 2,4%, obtinut de la statul ceh. Ceska Sporitelna avea la acea data o cota de piata de 35% in zona de retail si de 75% la ATM-uri si carduri. In 2002, Erste Bank si-a majorat capitalul social cu aport in numerar, banii colectati fiind folositi pentru achizitionarea unui pachet de 38,36% din actiunile Ceska Sporitelna, de la Anteilsverwaltungssparkasse (AVS), care la acea data era cel mai mare actionar al bancii austriece. Erste a platit pentru acest pachet un total de 693 milioane euro, care adunat la suma platita cu doi ani inainte pe pachetul majoritar duce la 1,22 miliarde euro. AVS colectase, in acelasi an, actiunile bancii cehe printr-o oferta publica de cumparare. Astfel, la jumatatea anului 2002 Erste Bank detinea 87,9% din capitalul social al Ceska Sporitelna si 94,9% din drepturile de vot. In acelasi an, banca austriaca a ajuns la o detinere de peste 90% si, astfel, Ceska Sporiletna a fost delistata de la Bursa de Valori Praga. In schimb, actiunile Erste Bank Austria au fost listate la bursa pragheza in 2002, iar acum banca este una din cele mai capitalizate societati de la aceasta bursa, cu o valoare de piata de 10,8 miliarde euro.

Slovacia

Erste Bank a devenit actionarul majoritar al Slovenska Sporitelna, cea mai mare banca slovaca, in 2001, cand banca a fost lansata la privatizare de guvernul slovac. Banca detinea o cota de piata de 35% in Slovacia, pe segmentul de retail si avea o baza de circa 1,8 milioane clienti. La acea data, Erste nu a intrat efectiv in posesia tuturor actiunilor, ci a fost mai degraba o intelegere care ii conferea dreptul de a cumpara circa 87,2% din numarul total de actiuni. Conform acestui drept, in 2004, Erste cumpara inca un pachet de 10% din banca slovaca, ajungand la o detinere de 80,01% din Slovenska Sporitelna, pentru ca in ianuarie 2005 sa-si exercite dreptul de cumparare a inca 19,99% de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, conform aceleiasi intelegeri, ajungand astfel singurul actionar al bancii slovace, cu o detinere de 100% din capitalul acesteia. Pretul total de cumparare, ce cuprinde toate operatiunile efectuate din 2001 si pana acum este de 522 milioane euro, unde avem un multimplu (ca medie pe ultimii ani) pret/valoare contabila de 1,77.

Serbia

Ultima achizitie inainte de Banca Comerciala Romana a facut-o Erste Bank in vara acestui an, in Serbia. Mai exact, este vorba de Novosadska Banka, un pachet de 83,28% pentru care banca austriaca a platit 73,17 milioane euro, de 3,3 ori mai mult decat valoarea contabila a bancii sarbesti. Novosadska Banka este lider pe segmentul de retail in regiunea Voivodina si detine o cota de piata de 2% in Serbia (ca valoare a activelor bancare), Erste Bank intentionand sa creasca cota de piata la 10% pana in 2010. La inceputul lunii noiembrie s-a incheiat oferta publica de cumparare lansata de Erste Bank pentru restul de 16,72% din actiunile Novosadska Banka, conform intelegerii facute la privatizarea bancii, la un pret pe actiune egal cu cel oferit la cumpararea initiala. Au fost subscrise in oferta actiuni reprezentand 12,3% din capitalul social al bancii vizate, astfel ca Erste a ajuns la o detinere de 95,6%, urmand sa mai lanseze o oferta in urmatoarele 6 luni pentru restul de 4,4% din actiuni, la acelasi pret. Astfel, investitia bancii austriece se ridica pana la aceasta ora la 84 milioane euro. Recent a fost anuntata intentia de a schimb denumirea bancii din Serbia, din Novosadska Banka a.d. Novi Sad in Erste Bank AG Novi Sad, in ianuarie 2006.

De regula, un investitor de calibru doreste sa aiba peste 80% dintr-o societate inainte de a se lansa intr-un plan serios de investitii, acesta fiind un lucru comun tuturor bancilor din portofoliul Erste Bank, care detine singura sau cu entitati afiliate cote de peste 80% din drepturile de vot. De aici ar rezulta un posibil interes pentru actiunile SIF-urilor la BCR (ce totalizeaza 30,12%), fara de care Erste s-ar opri sub 70%. Rezulta mai departe ca SIF-urile se afla intr-o pozitie buna in acest moment vizavi de detinerile la BCR, astfel incat pot negocia la un pret foarte bun pachetele detinute sau pot sa ramana actionare intr-o entitate pe care Erste in mod cert va incerca (si se pare ca si reuseste) sa o dezvolte. De altfel preferinta Erste pentru pachete cat mai mari si implicarea puternica in zona arata planurile pe termen lung ale grupului austriac pe piata romaneasca, fapt pozitiv pentru viitoare dezvoltare a BCR.

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !