Erste anunta o expunere de 300 milioane euro fata de Islanda

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 11:22
1516 citiri
Erste anunta o expunere de 300 milioane euro fata de Islanda

Grupul financiar austriac Erste, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane, a anuntat ca are expuneri de 300 milioane euro fata de Islanda, impartite intre cele mai mari banci ale tarii. "Rata de recuperare va fi cunoscuta odata ce procesul de reglementare va fi inceput", se spune in comunicatul grupului.


Joi, guvernul islandez a preluat conducerea celei mai mari banci locale, Kaupthing Bank, din cauza datoriilor mari ale acesteia, dupa achizitionarea anterioara a bancilor Glitnir si Landsbanki.


Bancile au datorii de aproximativ 61 miliarde dolari, suma de 12 ori mai mare decat economia Islandei, iar Guvernul are in vedere contractarea unui imprumut din partea Rusiei si ar putea cere ajutorul Fondului Monetar International, pentru garantarea depozitelor.


Tot joi, autoritatile austriece anuntau ca au inghetat depozitele din Austria ale Kaupthing Bank, astfel ca banca islandeza nu mai poate atrage noi depozite de la clienti austrieci.


Erste a mai anuntat ca noutati asupra tintelor companiei vor fi publicate odata cu publicarea rezultatelor pe trimestrul al treilea si in cadrul Zilei Pietelor de Capital, din decembrie 2008.


Erste Bank preciza ca si-a ajustat estimarile de castig pentru 2008, dupa ce criza creditelor i-a afectat rezultatele din trading, insa anticipeaza un profit net in crestere cu peste 50% in acest an, mai ales ca urmare a vanzarii afacerilor de asigurari catre VIG.