Erste: Nicio profetie nefasta referitoare la Romania nu se mai adevereste

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 11:22
1623 citiri
Erste: Nicio profetie nefasta referitoare la Romania nu se mai adevereste

Evolutia economica a Romaniei din primele doua luni ale anului confirma faptul ca niciunul dintre scenariile pesimiste cu privire la prabusirea investitiilor straine directe si a transferurilor de bani de la muncitorii din strainatate nu se vor adeveri, sustine Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Afirmatia a fost facuta in contextul in care, in primele doua luni ale anului, in Romania au intrat investitii straine directe de 1,37 mld. euro, cea mai mare parte majorari de capital si credite intra-grup, plus 1,48 mld. euro din transferuri curente, scrie Ziarul Financiar.

"Golul financiar pe care tara trebuie sa il umple este mai mic decat ar crede multi. Romaniei ii va fi pusa la dispozitie o suma foarte mare prin imprumutul de la FMI. 10 miliarde de euro vor ajunge direct in economie, iar in urmatorii ani, alte 30 miliarde euro vor putea fi accesate de Romania din fonduri UE. Aceste sume s-ar traduce prin aproximativ 8 miliarde de euro anual, pana in 2013 - in cazul in care toate sumele ar fi absorbite. Evident, aici exista si un risc de executie", a comentat Treichl.

Seful Erste Bank s-a aratat deranjat si de faptul ca multi analisti economici, printre care si laureati ai premiului nobil pentru economie, fac cometarii neavizate cu privire la situatia creditelor neperformante din Europa Centrala si de Est.

In acelasi timp, bancherul austriac apreciaza ca bancile americane care au raportat profituri pe trimestrul I nu au facut decat sa profite de relaxarea reglementarilor contabile. "In principiu, schimbarea regulilor contabile in contextul unei crize financiare mi se pare o masura extrem de neinspirata. Problemele nu pot fi rezolvate pe hartie, iar investitorii vor deveni si mai nesiguri din cauza acestei masuri."

#romania, # profetii, # capital, # credite, # investitori , #stiri Erste Bank