Erste: Romania are cel mai bun potential de crestere in 2010

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 15:40
1480 citiri
Erste: Romania are cel mai bun potential de crestere in 2010

Romania are cel mai ridicat potential de crestere dintre pietele de actiuni din Europa Centrala si de Est, cu un avans estimat 77% al indicelui BET in acest, un factor determinant fiind scaderea aversiunii fata de risc, se arata intr-un raport al Erste Bank. 

Printre principalele achizitii urmarite in acest an este mentionata preluarea Bancii Transilvania (BT) de catre un jucator important, deoarece banca va avea nevoie de sustinerea unui actionar strategic pentru a activa intr-o piata mai competitiva, relateaza Mediafax.

Turbomecanica este o alta tinta potentiala de achizitie, datorita pozitiei sale ca furnizor pentru jucatorii de top din sector, precum General Electric, Pratt & Whitney, Rolls Royce si Agusta.

Compania este controlata de catre manageri si actionarii care sunt interesati in vanzare, dar pretul cerut este substantial mai mare decat pretul curent din piata, potrivit raportului Erste.

"Din punct de vedere economic, pietele din Europa Centrala si de Est vor ramane impartite in doua.

Pietele care au atins minimele mai devreme - cum sunt Republica Ceha sau Slovacia - ar trebui sa poata raporta o crestere mai buna in 2010.

Romania sau Ungaria, fiind piete ramase in urma in privinta atingerii minimelor, vor ramane in urma si in ceea ce priveste cresterea", a declarat in studiu Henning Eßkuchen, co-director cercetare piete de capital din Europa Centrala si de Est si autor al raportului.

Potrivit analistilor, sectorul tehnologic este considerat in continuare un performer de top, avand cel mai ridicat potential de crestere, de peste 50%.

Pentru sectorul de alimente si bauturi si pentru sectorul imobiliar se estimeata o crestere a valorii contabile cu aproximativ 10% in 2011.

Totodata, analistii Erste estimeaza ca listarea Fondului Proprietatea, asteptata pentru anul 2011, ale carui active sunt evaluate la trei miliarde euro, va ridica lichiditatea pietei cu doua milioane de euro pe sedinta de tranzactionare.

Potrivit statisticilor BVB, valoarea medie a tranzactiilor cu actiuni de anul trecut a fost de 20,3 milioane lei (4,8 milioane euro).

"Incurajator este faptul ca bancile au anuntat rezultate pozitive puternice in ceea ce priveste revizuirea castigurilor pana in 2011.

Pe de alta parte, chiar daca randamentele capitalului sunt percepute ca fiind in revenire, acestea vor ramane sub nivelurile istorice, prin urmare nu vor permite evaluari la fel de ridicate ca in trecut", se specifica in raport.

Potrivit lui Eßkuchen, desi cresterea se va mentine sub potential in intreaga regiune, se astepta totusi ca pietele din Europe Centrala si de Est sa raporteze valori mai bune decat zona euro in anul 2010.

#erste, # romania, # potential, # de, # crestere , #stiri Erste Bank