Hopa Mitica cu BET-FI - Luni, 08 Septembrie 2008, ora 11:28

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 11:28
1479 citiri
Hopa Mitica cu BET-FI - Luni, 08 Septembrie 2008, ora 11:28

Putini ar mai fi crezut martea trecuta, dupa un avans considerabil al indicelui SIF-urilor (peste 13% in primele doua zile ale saptamanii trecute) ca va urma o corectie aproape la fel de agresiva si pana la sfarsitul saptamanii aproape tot avansul acumulat urma sa fie pierdut. Am mai vazut de doua ori evolutii asemanatoare pe BET-FI in acest an, violenta cresterilor pe trend general descendent fiind specifica unei piete "bear".

Cum memoria investitorilor e uneori de scurta durata, au fost si in acest caz destui entuziasti care s-au repezit sa cumpere de frica sa nu rateze inceputul unei reveniri in forta a actiunilor societatilor de investitii.


Incurajati,e drept,de declaratiile optimiste ale unor brokeri si de rapoarte entuziaste ale unor case de brokeraj care vedeau potential de crestere de pana la 100% pentru actiunile SIF in urmatorul an. Cum aproape nimeni nu mai urmareste materilaizarea acestor recomandari de investii dup ace sunt facute  publice va dam un exemplu de ratare la case mai mari.

Erste Bank a dat recent recomandare “hold” pe actiunile celui mai mare grup minier din regiune (KGHM din Polonia), cu target price de 74 zloti/actiune, pe motiv ca pretul cuprului este supraevaluat iar aprecierea zlotului va dilua profiturile (incasarile sunt in dolari). Cu numai 30 de zile mai devreme, recomandarea in vigoare era insa de “buy”, cu pret tinta de 138 zloti pe urmatoarele 12 luni. Or, intre cele doua preturi-tinta e o diferenta uriasa.

Cum v-ati fi simtit investind la recomandarea Erste in respectiva companie, care avea si un randment la dividend de peste 10%, vazand ulterior cum cotatile scad iar perspectiva analistului se schimba radical?

Cum se pare ca numai 30% din astfel de previziuni nostradamice se adeveresc (va amintiti de rapoartele privind cresterea pretului barilului de petrol la 500 dolari din urma cu 3 luni?) sfatul nostru e sa nu actionati niciodata cand se  publica o astfel de analiza.


Poate ca niste investitori avizati abia asteapta sa va descarce in cap niste actiuni in momentele de euforie.  Revenind la SIF-uri, cine cumpara in acest  moment actiunile societatilor de investitii cumpara practic o felie din sistemul bancar.

Detinerile minoritare in alte companii au ajuns sa nu mai insemne mare lucru (de multe ori chiar administratorii SIF au grija sa iasa cum se poata mai prost din companiile mai mici unde mai au detineri) iar investitia in SIF-uri se focalizeaza exclusiv pe pachete din BCR, BRD si Banca Transilvania. Or, sunt tot mai multe voci ce atrag atentia asupra incetinirii creditarii in perioada urmatoare, cu efectele corespunzatoare asupra profitului SIF-urilor.

Cum, nu remarcam diferenta intre valoarea activului net unitar si pretul din piata, nu ne lamentam ca actiunile SIF se tranzactioneaza la mai putin de 30% din valoarea activului? Sincer, nu! Din punctual nostrum de vedere e mai importanta profitabilitatea unor astfel de fonduri de investitii, capacitatea de a oferi dividende in crestere actionarilor, capitol la care conducerile SIF nu au excelat in ultimii ani.

Si, nici nu am fi chiar incantati daca pachetele de la BCR s-ar vinde la un moment dat actionarului majoritar. Asta pentru ca banii nu se vor duce in mod sigur in dividende pentru minoritari, ci vor ramane la dipozitia societatii si in buna administrare a baronilor SIF.

Care si-au demonstrat cu prisosonta “priceperea” de cand se afla in fruntea societatilor. Mai bine va limitati ca actionari SIF sa primiti dividende din dividendele platitte de BCR, decat sa sperati ca Dinel Staicu ori Catalin Chelu vor deveni subit inspirati in plasamente (urmariti achizitiile SIF-urilor la bursa in ultimul an si veti intelege de unde ne vine scepticismul).  


Analiza de Alexandru Voicu.