Inflatia in Romania va fi de 5% in 2007, apreciaza analisti de la Erste Bank

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 15:43
929 citiri

Trimisul special Rompres George Andrei transmite: Romania va atinge un nivel al inflatiei de cinci la suta in 2007 si va inregistra o incetinire a cresterii Produsului Intern Brut, a apreciat luni Rainer Singer, analist al Erste Bank pentru regiunea Europa Centrala si de Est.

Singer prevede o continuare a procesului dezinflationist pentru Romania, care in 2008 ar urma sa aiba o inflatie de patru la suta.

Analistul Erste Bank previzioneaza si o descrestere a dobanzilor in Romania pe fondul scaderii de catre Banca Centrala a dobanzii de referinta cu 50 de puncte de baza de la 8,75 la suta la 8,25 la suta.

Singer anticipeaza ca Romania va inregistra in 2007 o scadere usoara a investitiilor si consumului, insotite de o imbunatatire moderata a Contului curent pe fondul consolidarii exporturilor.

Analistul Erste Bank considera ca o apropiere a salariilor din Romania de nivelul salariilor din celelalte tari ale UE trebuie sa fie insotita de o crestere a productivitatii.

Rainer Singer intrevede variatii foarte mici ale cursului de schimb pentru Romania in 2007.
"Ne asteptam ca rata de schimb leu/euro sa ramana aproximativ in jurul actualului nivel, variatiile anuale fiind de 0,07 la suta fata de euro", a aratat reprezentantul Bancii austriece.

"Cresterea salariilor in Romania trebuie sa fie in linie cu productivitatea, pentru a nu avea probleme, daca se doreste o aliniere la salariile din celelalte tari UE", a spus Singer.

Erste Bank este, impreuna cu BCR, sponsor principal al conferintei financiar bancare care incepe la Viena si la care participa reprezentanti ai principalelor banci din regiunea Europei Centrale si de Est.

Din Romania urmeaza sa participe ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, reprezentanti ai mediului de afaceri si bancheri de la bancile comerciale.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)