Perspectivele economiei romanesti s-au imbunatatit semnificativ

Luni, 01 Februarie 2010, ora 14:59
1839 citiri
Perspectivele economiei romanesti s-au imbunatatit semnificativ

Perspectivele economiei romanesti s-au imbunatatit semnificativ in luna ianuarie, ca si perceptia analistilor financiari privind situatia economica actuala din Romania, care a ramas insa una foarte dificila, potrivit unui sondaj lunar efectuat de ZEW si Erste Bank.

Indicele perceptiei analistilor financiari asupra situatiei economice actuale a crescut in Romania cu 17,4 puncte in ianuarie, la -58,6, cel mai scazut nivel dintre tarile Europei Centrale si de Est, subliniind dificultatile cu care se confrunta in prezent economia romaneasca, informeaza Mediafax.

Totusi, indicatorul care reflecta asteptarile expertilor privind perspectivele economiei romanesti in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit semnificativ, cu 25,7 puncte, la 64,4 puncte.

Indicii reprezinta raportul dintre parerile nefavorabile si cele pozitive oferite de analisti cu privire la chestiunile puse in discutie.

"Asteptarile economice pentru Ungaria, Romania si Croatia s-au imbunatatit considerabil, iar acestea le-au prins din urma pe celelalte economii din Europa Centrala si de Est", se arata intr-un raport privind rezultatele sondajului, care mai acopera Cehia, Polonia si Slovacia.

In ceea ce priveste evolutia inflatiei, opiniile analistilor raman impartite, indicatorul urcand la 9,3 puncte, de la 0,1 in decembrie. Peste 60% dintre expertii intervievati anticipeaza ca bancile centrale din Romania si Ungaria vor reduce dobanzile cheie.

Totodata, indicele asteptarilor analistilor cu privire la evolutia indicelui BET al Bursei de la Bucuresti a crescut cu 19,6, la 51,2 puncte, reflectand o atitudine optimista, favorabila.

#economia, #romaniei , #stiri Erste Bank