Plasata sub perfuzii, Ungaria se pregateste sa stranga cureaua

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 16:21
1763 citiri
Plasata sub perfuzii, Ungaria se pregateste sa stranga cureaua

Ungaria, lovita in plin de criza financiara internationala, a fost plasata sub perfuzii de Uniunea Europeana si institutiile financiare internationale si va trebui sa adopte un buget de austeritate, cu reducerea cheltuielilor statului.

Fondul Monetar International (FMI) a acordat marti Ungariei un imprumut de 12,5 miliarde de euro, urmat de UE care a deblocat 6,5 miliarde de euro si de Banca Mondiala cu un miliard.


Anterior, Banca Centrala Europeana (BCE) promisese la jumatatea lunii octombrie un imprumut de cinci miliarde de euro Ungariei pentru a ajuta aceasta tara sa isi depaseasca problemele de lichiditati. Imprumutul a fost primul din istoria BCE acordat unei tari care nu face parte din Zona euro.


"Perfuzia" financiara intervine dupa deprecierea modenei ungare, forintul, cu 20% fata de euro in octombrie (285 de forinti pentru un euro) si degringolada Bursei de la Budapesta, al carei indice BUX si-a pierdut peste jumatate din valoare. Miercuri, forintul se apreciase (255,61 forinti pentru un euro), iar BUX s-a consolidat substantial, urcand cu 11% dupa anuntul ajutoarelor masive ale institutiilor internationale.


Inca de marti, premierul socialist Ferenc Gyurcsany, care conduce un guvern minoritar, subliniase ca vrea sa "elimine riscul de faliment al statului, chiar si in cel mai grav scenariu de evolutie a crizei financiare" internationale. Un prim plan de austeritate lansat de premier a permis reducerea deficitului bugetar de la 9,2% din PIB in 2006 la 5% in 2007, iar Guvernul preconizeaza un deficit de 2,6% pentru 2009.


Bancile comerciale s-au aratat satisfacute miercuri de sprijinul international. "Procesul de reducere a diferentei dintre regiune si restul Europei va continua, acest lucru este valabil si pentru Ungaria, care a dovedit deja in trecut ca este capabila sa depasesca provocarile unui mediu negativ", a apreciat intr-un comunicat Herbert Stepic, presedinte si director al Raiffeisen International, banca austriaca prezenta in Ungaria din 1986.


Omologul sau de la grupul austriac Erste Bank, Andreas Treichl, a subliniat ca "ambianta negativa din regiune si mai ales din Ungaria nu reflecta enormul potential de crestere al economiilor reale".


Pentru György Barcza, analist al bancii K&H, "pe langa o demonstratie de solidaritate in cadrul UE, imprumuturile acordate Ungariei inseamna ca institutiile financiare nu vor permite in niciun caz dezvoltarea unui scenariu de domino" in regiune. Potrivit lui, imprumutul FMI si cel la BCE sunt suficiente pentru a finanta pe termen scurt datoria externa a tarii (32 miliarde de euro), in timp ce datoria publica totala este de peste 60% din PIB. "80% dintre bancile ungare sunt filiale ale unor banci germane si austriece si nu pot sa isi permita ca aceasta criza sa se propage la bancile-mama", a adaugat el.


Inca de marti, Ferenc Gyurcsany anuntase o recesiune probabila a economiei, preconizand o scadere cu 1% a cresterii in 2009, si a sugerat o prima serie de reduceri de cheltuieli. Astfel, el a mentionat o inghetare a salariilor pentru 2009, anularea celui de-al 13-lea salariu in administratia publica, precum si anularea bonusurilor directorilor companiilor publice. Sunt luate in calcul o reforma fiscala si a pensiilor.


"Guvernul se straduieste sa protejeze pana la ultima picatura de sange pensionarii", care primesc in medie 55.000 de forinti pe luna, adica 215 euro, a spus premierul. El a propus totusi ca echivalentul celui de-al 13-lea salariu pentru pensionari sa nu fie platit decat in cazul celor cu varsta peste 62 de ani si sa nu depaseasca 80.000 de forinti (312 euro).


Sindicatele vad in acest plan de austeritate o "ruptura a pactului social" in vigoare pentru 2008 si au cerut negocieri "urgente" cu guvernul.