Prietenii bogati ai Romaniei

Joi, 05 Ianuarie 2006, ora 17:27
945 citiri

Austria, care a preluat, la 1 ianuarie, presedintia Consiliului UE, se numara printre investitorii cei mai dinamici in tarile Europei Centrale si Rasaritene, tragand foloase de pe urma prabusirii Cortinei de Fier si a extinderii UE in 2004. Expertii apreciaza ca Austria este un intermediar bun intre Vestul, stabil economic, si Estul, pe cale de dezvoltare. Austria este si primul investitor strain in Romania, unde din 1990 a transferat peste 3 miliarde de euro.

Cotidianul "Die Presse", din Viena, a publicat recent un artricol intitulat "Cel mai scump transfer de privatizare", in care descrie avantajele de care se va bucura Romania, in perioada in care Austria va detine presedintia Uniunii. Cumpararea BCR de catre Erste Bank din Austria, pentru suma de 3,75 de miliarde de euro, reprezinta nu doar pentru republica alpina o suma record, ci si cel mai scump transfer din istoria privatizarilor Romaniei.

In vistieria statului roman vor intra astfel in mod direct 2 miliarde de euro. De la inceputul privatizarilor, din 1990, valoarea lor a sporit la 3,2 miliarde de euro.

Potrivit statisticilor oficiale, totalul investitiilor din strainatate s-a ridicat pana la finele anului trecut la 13,19 miliarde de euro. In martie anul acesta, numarul firmelor cu capital strain a fost de 110.166. In 20 dintre ele a curs peste jumatate din acest volum. Cele 20 de intreprinderi-top asigura 15% din PIB. In 2004, cu 120.000 de salariati, ele au obtinut un castig de 9 miliarde de euro, iar astazi cheltuiesc 400 de milioane de euro pentru a-si intari pozitiile pe piata romaneasca.

Erste Bank, prin preluarea BCR, va ajunge in capul listei firmelor straine din Romania, luand locul unei alte firme austriece OMV, care a privatizat concernul petrolier Petrom. Pretul de cumparare pentru o treime din actiunile Petrom s-a ridicat la 669 de milioane de euro. In afara de 600 de statii de benzina Petrom, OMV participa indirect, de un an de zile, si la reteaua Shell din Romania. Aceasta a fost preluata de concernul ungar Mol, la care OMV are 10%.

Intre cele 20 de firme top se numara si Raiffeisen si Brau Union, cu investitii de 200 si de 122,7 milioane de euro, situandu-se astfel pe locurile 14 si 15 pe lista celor 20 de firme de top.

Deschizatorul de drumuri in Romania a fost insa concernul automobilistic francez Renault, care a preluat in 1999 Uzinele Dacia. Dupa recentul deal cu Erste Bank, francezii au trecut pe locul 5 in randul investitorilor straini, dar in 2006 intentioneaza sa investeasca in continuare alte 300 de milioane de euro in uzinele din Pitesti. Din 2010, Renault si-a propus sa produca anual 1 milion de auto

mobile de tip Logan, care vor circula cu cauciucuri fabricate exclusiv in Romania.

In domeniul telefoniei mobile, concernul britanic Vodafone, a cumparat firmele romanesti Mobifon si Connex, telefonia mobila fiind considerata in Romania, mai mult ca in alte parti, drept un barometru al unei evolutii explozive. In 1997, la un an de la lansarea pe piata Connex, s-a estimat ca pana in 2007 concernul va avea 1,5 milioane de clienti. La mijlocul acestui an, numarul abonatilor a fost deja de 5 milioane.

Printre intreprinderile romanesti cu participare straina, se numara si concernul Metro. In 2004, cifra lui de afaceri a depasit pentru prima data 1 miliard de euro, Metro situandu-se astfel inaintea grupului francez Carrefour.

Printre investitorii de frunte pe piata romaneasca se numara si concernele de constructii Lafarge, din Franta, Holcim din Elvetia si Heidelberg Cement, care si-au dublat in acest an, fata de anul 2000, cu 5,5 miliarde de euro cifra de afaceri.

Crina Manolescu

Aceast material poate fi preluat numai cu acordul Bloombiz.ro