Sibex va creste de joi marjele pentru tranzactiile cu derivate la 15%

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 15:32
1174 citiri
Sibex va creste de joi marjele pentru tranzactiile cu derivate la 15%

Consiliul de administratie al Bursei din Sibiu (Sibex) a hotarat luni sa majoreze incepand de joi marjele necesare pentru deschiderea de pozitii pe derivatele la 15%, cu exceptia celor Erste Bank (EBS), unde marja va ajunge la 20%, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

"De joi vom mari marjele la 15%, iar limitele de oscilatie zilnice vor urca la 12% pentru derivatele SIF, in timp ce pe derivatele Erste Bank (EBS) marjele vor creste la 20%, iar variatia zilnica va fi de 15%", a mentionat Ancuta.

In prezent, Bursa din Sibiu utilizeaza o marja de 12% pentru garantarea contractelor pe derivatele SIF, iar preturile acestora nu pot varia cu mai mult de 9,5% fata de cotatia actiunilor activ-suport de la Bursa de Valori Bucuresti.

In schimb, pentru derivatele Erste marja este de 15%, iar oscilatia zilnica de 12%. "Peste 90% dintre intermediari au vrut sa mareasca marja intre 20 si 30%, dar noi am propus sa o marim in prima faza pana la 15%, iar limita de oscilatie zilnica la 12%.

In a doua etapa, daca preturile vor atinge prima limita, marja se va duce la 20%, iar limita de variatie va fi majorata la 15%", explica vineri, pentru NewsIn, seful Sibex. Masurile pe care le va lua Bursa din Sibiu vin in contextul in care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va aplica de luni noi limite de variatie pe piata la vedere (spot), care vor urca pana la +/- 40%, ceea ce are un impact direct asupra pietei derivatelor de la Sibex.

In urma cu doua zile, Bursa de Valori Bucuresti a anuntat ca va extinde limita maxima de variatie pentru actiunile din componenta indicelui BET, al celor mai lichide 10 titluri, precum si pentru cele cinci actiuni SIF si titlurile Erste Bank.

Extinderea limitei maxime de variatie la +/- 40% pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi aplicata din 7 septembrie, dupa ce CNVM a aprobat anterior modificarile aduse codului BVB care vizau implementarea noilor limite de fluctuatie.

Bursa intentiona sa opereze aceasta modificare inca de la jumatatea lunii iunie, insa operatiunea a fost amanata la cererea CNVM, care solicitase adaugarea prealabila a specificatiilor necesare in Codul BVB. Principalul motiv pentru care CNVM a cerut amanarea masurii a fost faptul ca aceasta ar avea efecte si asupra pietei derivatelor de la Sibiu.

Potrivit proiectului redactat anul trecut de conducerea BVB, trecerea de la limita de variatie de 15% la 40% nu se va face brusc, ci gradual, fara sa ia prin surprindere investitorii si pentru a le lasa un timp pentru reactie si reflectie.

Astfel, daca pretul unei actiuni va creste sau va scadea cu variatia maxim admisa, de 15%, si se va mentine la acel nivel pentru 15 minute, variatia va fi extinsa pana la 25%. Acelasi mecanism se va aplica, si la pragurile de 25%, 35%, ultima extindere de variatie fiind pana la 40%. Procedura se va aplica de maxim trei ori in decursul unei sedinte de tranzactionare pe sens (crescator sau descrescator). 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #marje, #tranzactii , #stiri Erste Bank