Tariceanu: Mai multe firme vor sa investeasca, in Romania, cel putin doua miliarde de euro

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 10:06
1018 citiri
Tariceanu: Mai multe firme vor sa investeasca, in Romania, cel putin doua miliarde de euro

Premierul Tariceanu a declarat ca mai multe firme sunt interesate sa investeasca in Romania cel putin doua miliarde de euro, precizand ca, in 2008, este nevoie de un efort suplimentar din partea autoritatilor pentru atragerea investitiilor straine, care sa acopere deficitul de cont curent."O lunga perioada de timp, investitiile straine au acoperit aproape complet deficitul de cont curent. In anul 2005, de exemplu, acoperirea a fost totala, insa de atunci ea a scazut aproape la jumatate. Sunt constient ca in acest an trebuie sa depunem un efort suplimentar pentru extinderea investitiilor in Romania", a declarat, marti, prim-ministrul, la seminarul pe teme economice organizat de "The Economist".


El a precizat, in acest context, ca in ultimele doua saptamani a vorbit cu cateva firme mari care intentioneaza sa investeasca in Romania. "Daca vom concretiza aceste proiecte, va insemna cel putin doua miliarde de euro investitii in Romania, si vorbesc numai de cateva investitii mari, pe langa celelalte", a spus premierul.


Investitiile straine directe in Romania au scazut anul trecut cu 22,3% pana la 7,069 miliarde euro, si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%, a anuntat banca centrala in 14 februarie.


Fara a lua in calcul suma de 2,2 miliarde euro platita de Erste Bank pentru actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) in urma preluarii pachetului majoritar din octombrie 2006, nivelul investitiilor straine directe din 2006 se ridica la aproximativ 6,9 miliarde euro. In aceste conditii, in 2007 se remarca o crestere usoara - cu 2,4% - a investitiilor straine directe.


In 2006, investitiile straine directe de 9,1 miliarde euro au acoperit aproape in totalitate (89,6%) deficitul de cont curent din acel an, de 10,156 miliarde euro.


BNR a revizuit in crestere deficitul de cont curent din 2006, de la 9,97 miliarde euro cat anuntase la inceputul anului trecut, astfel ca ponderea in PIB a acestuia, estimata initial la 10,3%, a urcat la 10,4% in 2006, la un PIB calculat de Eurostat la 97,718 miliarde euro.


Gradul de acoperire a deficitului contului curent prin investitii straine directe a scazut usor in decembrie, de la 43% in primele 11 luni din 2007.


Creditele intragrup au reprezentat peste jumatate (54,1%)din investitiile straine directe in 2007, diferenta constand in participatiile la capital si profitul reinvestit (45,9%), potrivit BNR.


Pentru acest an, banca centrala estimeaza o plafonare a deficitului de cont curent ca pondere in PIB la nivelul anului trecut sau chiar o usoara scadere, in timp ce observatorii internationali sunt mai pesimisti. Agentia de rating Fitch a avansat chiar o estimare de crestere a deficitului de cont curent al Romaniei pana la 17,5% din PIB in acest an.