Tarile central si est-europene sunt ferite de criza creditarii

Joi, 27 Septembrie 2007, ora 21:42
970 citiri

Tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt putin expuse la riscuri legate de restrangerea creditarii, diminuarea investitiilor si de cerere excesiva de valuta, care sa aiba ca efect epuizarea rezervelor valutare, arata un raport publicat joi de Erste Bank."Piata pare sa ia in considerare caracteristicile fundamentale macroeconomice. Nu credem ca exista riscuri de limitare a creditarii, de reducere a investitiilor sau de o cerere excesiva de valuta care sa duca la epuizarea rezervelor valutare", se arata in raportul bancii austriece.

Majoritatea economiilor din tarile central si est-europene continua sa se bazeze in mare masura pe forta de munca, iar accesul lor la capital este esential pentru viitoarele investitii. Astfel, ratele dobanzilor pe termen scurt au crescut, costul imprumuturilor prin emisiuni de obligatiuni a urcat si a aparut o preferinta clara pentru lichiditate.

Acesti factori risca sa ingreuneze procesul de finantare externa a tarilor din Europa Centrala si de Est, fata de anii precedenti. Principalul motiv de ingrijorare este faptul ca orice limitare a creditarii, in urma deficitului de lichiditate, ar putea devia economiile tarilor din Europa Centrala si de Est de la tendinta lor ascendenta, se arata in raport.

Analistii Erste considera ca, desi economiile catorva tari din centrul si estul Europei sunt foarte deschise, productia lor competitiva le aduce o oarecare imunitate.

"In vremuri dificile, companiile care activeaza pe pietele mature sunt de obicei obligate sa-si optimizeze activitatea si sa transfere o parte cat mai mare din productie in regiuni cu man? de lucru mai ieftina, cum ar fi tarile din Europa Centrala si de Est", a declarat manager-ul al diviziei de cercetare macroeconomica pentru ECE in cadrul Grupului Erste, Juraj Kotian.

Kotian a adaugat ca cererea locala are o tendinta de crestere in economia tarilor din Europa Centrala si de Est - cu exceptia Ungariei, care se confrunta cu masuri de austeritate - ceea ce ofera o solutie temporara la scaderea cererii externe.

Un pericol major pentru economia tarilor din Europa Centrala si de Est ar putea fi reprezentat de ingustarea pietei creditelor, un efect secundar al crizei, in conditiile in care procesul de emitere de noi credite sau de refinantare a creditelor denominate in valuta s-ar putea complica.

Chiar daca, in ultimii ani, piata s-a confruntat cu un surplus de lichiditate, care a determinat bancile centrale sa retraga excesul de pe piata, analistii Erste continua sa fie optimisti.

"Chiar daca adaugam deficitul comercial la datoria externa pe termen scurt si nu luam in calcul afluxul de investitii straine directe din timpul anului, rezervele valutare ar trebuie sa fie suficiente pentru a acoperi cererea de valuta", se arata in raportul Erste Bank.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <ahref=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.