UBS: Cumparati actiuni Erste Group

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 14:42
2269 citiri
UBS: Cumparati actiuni Erste Group

Grupul financiar elvetian UBS recomanda "cumparare" pe actiunile Erste Group si a stabilit un pret tinta de 15 euro/titlu, in pofida asteptarilor pesimiste ale investitorilor, care isi vand din portofoliu titlurile care au legatura cu Europa Centrala si de Est, arata un raport al UBS.

Analistii de la UBS considera ca, in prezent, investitorii vand toate actiunile companiilor cu expunere in Europa Centrala si de Est fara sa mai faca diferentieri, abordarea fiind gresita in ceea ce priveste titlurile Erste, banca ale carei perspective sunt considerate mai bune in comparatie cu cele ale altor banci care opereaza in regiune.

Astfel, raportul credite/depozite al Erste pe pietele din CEE este subunitar si, mai mult, este posibil ca banca austriaca sa beneficieze de finantarea statului, ceea ce confera o plasa de siguranta pentru anul 2009. Analistii UBS estimeaza ca Erste Bank va obtine un profit net de 279 milioane euro in acest an, in usoara crestere fata de castigurile previzionate din 2008, de 255 milioane euro, in ciuda previziunilor negative cu privire la majorarea volumului de credite neperformante ale bancilor din Europa Centrala si de Est.

UBS se asteapta ca rata creditelor neperformante sa creasca in regiune in acest an, pana la 8%, iar in 2010 ar putea ajunge la 10% in conditiile in care la sfarsitul trimestrului trei din 2008 era de 3%. Totusi, Erste ar putea avea o dinamica pozitva a profitului net, care ar putea ajunge in 2010 la 487 milioane euro.

Recent, Erste a anuntat ca profitul operational al grupului a crescut cu peste 19% in 2008 fata de 2007, la 3 miliarde euro, si estimeaza un profit net de 860 milioane euro, in pofida problemelor cu care s-a confruntat in ultimul trimestru. Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de marti, de 7,15 euro/actiune, capitalizarea grupului se ridica la 2,26 miliarde euro.

Tot in aceasta saptamana, analistii grupului ING au coborat preturile tinta pentru mai multe actiuni ale unor banci din regiune, printre care si BRD, Erste, Raiffeisen International si OTP, si au revizuit recomandarile investitionale pentru unele dintre acestea.

Pentru actiunile Erste Bank, analistii ING au coborat recomandarea investitionala de la "cumparare" la "pastrare" si au coborat pretul tinta la 9,4 euro, de la 44 euro/actiune. 

#actiuni, #investitori, #raport , #stiri Erste Bank