Voestalpine cumpara 96 ha de teren la Agigea de la austrieci si englezi

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 09:43
2147 citiri
Voestalpine cumpara 96 ha de teren la Agigea de la austrieci si englezi

Voestalpine, grupul austriac care ar putea investi in zona Agigea-Constanta peste 5,5 mld. euro intr un combinat siderurgic, a contractat 96,4 ha din cele aproximativ 600 ha necesare companiei pentru a derula investitia, au declarat surse din cadrul autoritatilor implicate in negociere. Voestalpine a incheiat o promisiune de vanzare pentru cel mai mare lot de terenuri din zona Agigea (Sat Lazu) cu firme controlate de doua fonduri de investitii, Arca si Chayton, in spatele carora se afla investitori austrieci si britanici.

Sursele citate afirma ca Voestalpine ofera pentru achizitia de terenuri bani luand in calcul valoarea de piata a zonei, intre circa 20 si 90 de euro/mp, in functie de amplasament. Compania cauta initial un teren de aproximativ 700?1.000 de hectare, insa, potrivit sursei citate, acestia si?au schimbat intreg proiectul in asa fel incat sa coincida cu cele aproximativ 600 de hectare disponibile in zona.

Peter Schiefer, reprezentant corporate communications Voestalpine, declara pentru Business Standard, acum cateva saptamani ca terenurile din Romania sunt cele mai scumpe dintre cele vizate de concernul austriac Voestalpine, comparativ cu cele din Turcia, Bulgaria si Ucraina. Grupul austriac si-a anuntat acum doua saptamani, intentia de a plati proprietarilor de terenuri din zona Constanta-Agigea 5% din valoarea terenurilor, pentru ca acestia sa nu creasca pretul loturilor.

Potrivit aceleiasi surse din cadrul comisiei interministeriale, in prezent, reprezentanti ai grupului austriac negociaza in continuare in zona Agigea-Constanta, cu cei peste 100 de proprietari ai terenului de aproximativ 600 de hectare, pretul de vanzare?cumparare.


Proprietarii contactati de Business Standard au declarat ca au avut discutii cu reprezentantii grupului austriac, care au oferit intre 22 si 29 de euro pe metru patrat pentru terenul vizat. C. Nadir, un proprietar care detine 20 de hectare, a declarat pentru Business Standard ca a avut discutii acum doua zile cu reprezentantii Voestalpine, care i-au oferit 29 de euro pe metru patrat, pret care l-a nemultumit. "Nu vand sub 120 de euro metrul patrat", a precizat Nadir.

Dumitru Caraman, proprietarul a 44,8 hectare din acest teren, a declarat pentru Business Standard ca a primit o oferta de la grupul austriac de 22 de euro pe metru patrat. "Nu voi vinde pana ce terenul nu va ajunge la 150-200 de euro pe metru patrat", a precizat Dumitru Caraman.


Terenul se afla, in cea mai mare parte, pe raza satului Lazu, aproximativ 100 de hectare fiind puse la dispozitie de catre port, iar circa 100 de hectare apartin de orasul Constanta. Fostul primar al comunei Agigea, Ion Ionita, a declarat pentru Business Standard ca acele terenuri sunt deja vandute, la a treia sau a patra mana, iar pretul de pornire este de cel putin 60 de euro pe metru patrat.

Actualul primar al comunei Agigea, Cristian Carjaliu, a declarat pentru Business Standard ca a avut discutii cu reprezentantii companiei, insa acestea nu s-au concretizat inca. Primarul a achizitionat aproximativ patru hectare, acum cativa ani, in acest perimetru. "Spre deosebire de celelalte parcele, terenul pe care il detin este intravilan. Nu mi s-a facut inca nicio oferta, insa pretul de pornire este de 200 de euro pe metru patrat", a precizat primarul comunei Agigea, Cristian Carjaliu.

In cazul in care negocierile se vor concretiza, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct in Romania, devansand Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom).


Voestalpine este deja prezent in Romania, prin intermediul Elmsteel, subsidiara britanica a grupului austriac, care detine, din 2004, o fabrica la Satu Mare. Unitatea produce 50 milioane de tuburi de otel anual, pentru industria auto. Grupul a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca va incepe, in 2008, la Giurgiu, constructia unui centru de servicii, in care va prelucra tabla si alte materiale pentru clientii companiei austriece, printr-o investitie de 18 milioane de euro.


Potrivit informatiilor furnizate de companie, grupul Voestalpine are venituri care depasesc zece miliarde euro si peste 40.000 de angajati in intreaga lume, mai mult de jumatate din acest numar desfasurandu-se in afara Austriei.


Grupul este format din 300 de companii de productie si vanzari, aflate in peste 60 de tari. Prin produsele sale de foi de otel, Voestalpine este unul dintre partenerii de top din Europa pentru industria de masini, electrocasnice si cea energetica.