Zece banci cer salvarea economica a Europei Centrale si de Est

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 11:22
1640 citiri
Zece banci cer salvarea economica a Europei Centrale si de Est

Un grup de 10 mari banci internationale care desfasoara operatiuni in Europa Centrala si de Est (ECE) a solicitat ajutor de la Uniunea European si Banca Centrala Europeana pentru rezolvarea crizei de lichiditati din regiune. La initiativa lui Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International , cele zece companii insista ca UE sa ajute pentru depasirea crizei si statele din Europa Centrala si de Est, nu numai statele occidentale.


Viitoarele masuri ar trebui sa includa si tarile care nu sunt in UE, printre care si Serbia si Ucraina, scrie Financiarul. Companiile isi motiveaza gestul prin faptul ca dupa deceniile de comunism nu este tocmai cel mai potrivit moment ca statele est-europene sa fie lasate singure.


Pe langa Raiffeisen, gestului li s-au mai alaturat UniCredit si Intesa Sanpaolo din Italia, Erste Bank din Austria, Societe Generale din Franta, banca belgiana KBC, Swedbank si SEB din Suedia, German Bayern Landesbank si EFG Eurobank din Grecia. Grupul este la prima initiativa de acest gen si la prima luare publica a unei pozitii comune, insa Stepic a declarat ca s-a vazut nevoit sa-si faca auzita opinia, pe fondul "deteriorarii accentuate a climatului economic". El crede ca o actiune a UE in Est ar avea costuri relativ mici, in comparatie cu sumele puse la bataie pentru sprijinirea bancilor occidentale.


Produsul Intern Brut cumulat al statelor foste comuniste din Europa Centrala a fost anul trecut de 740 miliarde euro, in timp ce tarile din regiunea de sud-est au avut un PIB insumat de 270 miliarde euro. PIB-ul Austriei este de 290 miliarde euro .


Institutiile europene nu ar fi la prima implicare pe aceste piete. Ungaria si Letonia sunt cele mai recente exemple ale relatiilor cu Banca Centrala Europeana si FMI sau UE.