Bursa anemica, astept perfuzii cu companii

Marti, 16 August 2005, ora 00:02
1216 citiri

Listarea unor companii mari de stat aduce atat o schimbare de ritm la bursa, cat si un capital de imagine semnificativ."Asteptam ca statul sa listeze companiile de utilitati", spun sefii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de la inceputul acestui an. Oficialii Bursei justifica astfel asa numita "lipsa de adancime" a pietei de capital romanesti, fata de institutiile similare din tarile vecine.

Listarea unor companii mari de stat aduce atat o schimbare de ritm la bursa, cat si un capital de imagine semnificativ. Realitatea dura a pietei de capital romanesti este ca lipsesc initiativele private de listare. Companiile mari si profitabile nu folosesc piata de capital pentru a se finanta, ci creditele bancare. O explicatie a retinerii marilor companii fata de finantarea prin Bursa ar putea fi si numarul relativ limitat al investitorilor, care nu depaseste 11.000, sau absenta unor fonduri mutuale private capabile sa absoarba actiuni. Emitentii de dimensiuni mari sunt mai siguri decat cei obisnuiti, iar un risc mai mic este preferat de multi investitori. In plus, daca utilitatile s-ar lista inainte de privatizare, atunci piata ar putea da un pret mai mare, ceea ce ar insemna bani mai multi in buzunarul statului la vanzarea pachetului catre un investitor strategic.

Acesti emitenti ar trebui, insa, sa fie doar "perlele coroanei" pentru Bursa din Bucuresti, elementele care sa atraga nu numai banii, ci si firmele din domeniul privat. A fi listat la Bursa alaturi de Petrom, de Romtelecom, de BCR sau de alte societati de dimensiunile si de importanta acestora nu poate fi decat un lucru pozitiv. Orice firma privata serioasa ar lua in calcul o asemenea varianta.

Activitatea pe piata de capital trebuie sa aiba in prim-plan firmele din domeniul privat, cu atat mai mult cu cat, deocamdata, din cele de stat nu se pot tranzactiona mai mult de 10-15% din actiuni si asta in cazuri foarte fericite.

Aparitia societatilor 100% private, care au fost infiintate si s-au dezvoltat in acest mod, ar fi ceva cu totul diferit. O companie privata functioneaza dupa regula maximizarii profitului, iar stapanii unei asemenea entitati sunt actionarii. Evident, e o perspectiva apetisanta pentru cei care doresc sa-si plaseze banii pe piata de capital. Pana acum, insa, emitentii care indeplinesc aceste criterii pot fi numarati pe degetele unei singure maini. In economie exista deja multe asemenea firme, insa Bursa nici nu a pomenit vreodata de listarea lor.

Se pare ca se prefera asteptarea unui gest de bunavointa din partea statului, pentru cotarea Transelectrica, Romtelecom, BCR sau CEC, fara a se incerca atragerea unor companii precum Connex, Orange, European Drinks sau Softwin.

Daca inainte de transformarea BVB in societate pe actiuni exista si scuza lipsei motivatiei, acum lucrurile stau altfel. Bursa nu mai este un sat fara caini, unde nimeni nu se inghesuie sa ajute pentru ca nu se stie cine se va bucura de efectele acelui ajutor. Acum, Bursa de Valori Bucuresti e o firma ca oricare alta, cu proprietari interesati de profitul pe care il aduce, iar acestia au toata motivatia din lume pentru a aduce ei insisi societati spre listare. Fara sa mai astepte ca statul sa le umfle buzunarele sau conturile din banci in numele progresului economic al tarii.

Un afacerist adevarat face totul pentru a scoate profit. In nici un caz nu asteapta ca pravalia sa ii fie invadata de clienti fara sa faca si eforturi pentru asta. Aderarea la Uniunea Europeana va insemna deschiderea granitelor si mai ales libera concurenta, fara ca statul sa mai intervina la fel ca acum. Libera concurenta inclusiv intre burse, care vor incerca sa atraga emitenti multi si de buna calitate. Iar daca pana atunci BVB nu se va transforma intr-o firma profitabila si nu va invata sa isi atraga singura clientii, am putea tranzactiona actiunile Petrom sau BRD la Budapesta sau la Varsovia. La urma urmei, ambele orase sunt la doar un click distanta de noi. Bursa romaneasca are inca nevoie de perfuzii pentru a se mai intrema. Din pacate nu le cauta, ci le asteapta. Iar grupa sanguina a statului, care are pe cap si alte probleme, s-ar putea sa nu fie compatibila cu cea a pietei de capital.

Autor: Marius Pandele

Averea