Actiunile statului la Eximbank trec in subordinea Ministerului de Finante

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 13:53
1895 citiri
Actiunile statului la Eximbank trec in subordinea Ministerului de Finante

Senatul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta, 83/2011, prin care actiunile detinute de stat la Eximbank trec din administrarea AVAS in cea a Ministerului de Finante, iar sumele ce reprezinta dividendele ce revin statului pentru anii 2008-2010, dar neincasate pana in prezent, sunt repartizate la buget.

Pana la emiterea OUG, 95% din capitalul Eximbank apartinea statului roman si era administrat de AVAS. In expunerea de motive, Guvernul spune ca "problemele cu care se confrunta AVAS impun stabilirea unei alte institutii publice care sa gestioneze actiunile statului", iar aceasta va fi Ministerul de Finante.

Cat priveste transferarea sumelor ce reprezinta dividende ale statului catre buget, Executivul mentioneaza ca are nevoie de acesti bani pentru investitii. "Cerintele investitionale la nivel national si imperativul continuarii cresterii economice impun identificarea unor noi surse de finantare.

In acest sens, se impune ca statul sa beneficieze si sa utilizeze toate sursele de finantare de care dispune, inclusiv profitul obtinut de una din cele doua banci la care statul detine capitalul majoritar, in speta Eximbank.

Neadoptarea masurilor propuse ar afecta grav programul national de investitii si obiectivele privind crearea de locuri de munca ", spune Guvernul. Din datele contabile ale Eximbank profitul nerepartizat pana in prezent este urmatorul: pentru anul 2008: 52.980.000 milioane lei, pentru anul 2009: 80.068.776 lei, pentru anul 2010: 49.260. 234 de lei, in total 182.309.010 lei.

De mentionat ca nu toti acesti bani merg catre bugetul de stat, ci potrivit reprezentantului Guvernului prezent la dezbateri: 50% se duc catre buget, 40% raman la banca pentru dezvoltare, iar 10% se repartizeaza catre salariati.

Ordonanta Guvernului a fost vehement criticata de PSD. Senatorul Gheorghe Marcu a sustinut ca statul nu ar trebui sa incaseze dividende, ci sa mareasca capitalul social al bancii pentru ca oamenii de afaceri sa beneficieze de pe urma capitalului autohton.

"In loc sa marim capitalul si macar sa copiem modelul institutiilor de credit de pe piata, vedeti cat de mare este nevoie de capital romanesc in actualele conditii, noi distrugem o banca cu capital romanesc. Nu mi se pare corect, nu e legal ce vreti sa faceti, grupul PSD va vota impotriva", a declarat el. "Ce vreti sa faceti cu 182 de milioane lei? In aceasta materie trebuia sa se pronunte Consiliul de Administratie, si in niciun caz sa se vina prin OUG, adica sa puneti Parlamentul sa faca ce nu aveti curaj sa cereti dvs. reprezentantilor statului. Astazi suntem pusi sa votam pentru decapitalizarea Eximbank", a spus si Adrian Tutuianu, care a reiterat ca PSD va vota impotriva.

Actul normativ a fost aparat de Tiberiu Gunthner, membru al UDMR, care s-a aratat mirat ca Senatul critica Guvernul chiar si atunci cand ia niste "decizii transparente si nu rezolva pe sub masa" asemenea situatii. Cat priveste transferul dividendelor, Gunthner a spus: "Mi se pare o masura corecta.

Faptul ca acest profit nu a fost transferat pentru ca statul i-a lasat in administrarea bancii, iar acum doreste sa-i foloseasca mi se pare o masura de bun simt. Nu cred ca ar trebui noi sa hotaram ce sa faca Guvernul cu aceste sume".

OUG a fost sprijinita si de liberali. Dan Radu Rusanu a spus ca trecerea Eximbank de la AVAS la Finante se impune din cauza hotararii judecatoresti prin care AVAS trebuie sa plateasca pagubitii de la FNI, iar activele Eximbank ar fi periclitate. "Se poate pune oricand sechestru pe conturile AVAS si implicit ale Eximbank.

Aceasta e ratiunea pentru care a trecut banca la Ministerul de Finante. Nu am aparat niciodata acest Guvern, nu o fac nici acum, dar asta ne-ar mai lipsi acum ca CEC sau Eximbank sa intre in insolventa din cauza acestei situatii. Grupul PNL va sustine aceasta ordonanta", a spus Rusanu.

La final, legea a fost adoptata, in favoare ei votand 68 de senatori, in timp ce 29 au votat impotriva, iar trei s-au abtinut. Legea merge la Camera Deputatilor, care este for decizional.

#actiuni Romania Eximbank, #eximbank minister finante, #dividende eximbank , #stiri Eximbank