Activele EximBank au crescut cu 5% in 2010

Luni, 02 Mai 2011, ora 16:17
1241 citiri
Activele EximBank au crescut cu 5% in 2010

In 2010, activele EximBank au crescut cu aproape 5%, pana la 3,5 miliarde de lei, in timp ce expunerea totala a bancii (volumul total al finantarilor, garantiilor si asigurarilor acordate in nume si cont stat si nume si cont propriu) s-a majorat cu apoximativ 20%, fata de sfarsitul lui 2009.

"Pe parcursul anului trecut, expunerea totala a EximBank (volumul total al finantarilor, garantiilor si asigurarilor acordate in nume si cont stat si nume si cont propriu) s-a majorat cu aproape 20% fata de finele anului anterior si s-a dublat comparativ cu sfarsitul anului 2008", se arata intr-un comunicat.

Totodata, activitatea EximBank in numele si contul statului a inregistrat in 2010 o crestere cu aproape 40% fata de finele lui 2009, angajamentele totale (finantari, garantii si asigurari) fiind de circa patru ori mai mari decat in 2008.

"In contextul prelungirii crizei economice si financiare si in anul 2010, EximBank s-a implicat activ in sustinerea societatilor comerciale, lucru demonstrat si de rezultatele in continua crestere.

Pe parcursul anului trecut, banca a inregistrat evolutii semnificative pe toate categoriile de produse oferite in numele si contul statului, cresterea cea mai importanta fata de decembrie 2009, respectiv 162%, fiind consemnata pe segmentul asigurarilor.

Anul 2010 a marcat o crestere substantiala a expunerilor din asigurarea riscului de neplata pentru riscuri non-piata, aportul major fiind dat de expunerile pe Federatia Rusa", a spus presedintele EximBank, Ionut Costea.

El a adaugat ca in aceeasi perioada, finantarile au inregistrat o crestere de aproape 30%, iar garantiile s-au majorat cu 33%.

"Garantiile au prezentat cea mai accentuata dinamica, ajungand la un plafon de 1,03 miliarde de lei, de patru ori mai mare fata de nivelul anului 2008. Avand aceste garantii din partea statului, companiile au putut accesa credite necesare dezvoltarii activitatii, atat pentru capital de lucru, cat si pentru importante proiecte de investitii", a explicat oficialul EximBank.

Ionut Costea a mentionat ca un rol important la obtinerea acestor rezultate l-a jucat simplificarea procedurii de acordare a garantiilor de stat de pana la 1,5 milioane de euro, decizie de management in urma careia perioada de acordare a raspunsului s-a redus la 10 zile, fata de o luna cat dura anterior.

Din totalul garantiilor emise in 2010 in numele si contul statului, 64% au fost acordate intreprinderilor mari din industria prelucratoare, industria extractiva si din constructii, iar circa 20% au fost accesate de IMM-uri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#active eximbank , #stiri Eximbank