AVAS, obligata de instanta sa dea publicitatii contractul de privatizare al Automobile Craiova

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 16:43
2220 citiri
AVAS, obligata de instanta sa dea publicitatii contractul de privatizare al Automobile Craiova

Societatea Academica din Romania sustine ca a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, doua procese, intr-unul dintre ele decizia definitiva a judecatorilor obligand AVAS sa dea publicitatii contractul de privatizare a societatii Automobile Craiova, preluata de Ford, precizeaza Mediafax.

"Suntem bucurosi sa anuntam ca, in urma actiunilor in justitie pentru transparentizarea unor contracte publice importante si sensibile, secretizate fara temei, actiuni initiate cu cateva luni in urma, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile formulate de Eximbank si AVAS.

Procesele fusesera castigate de noi si in prima instanta, dar institutiile nu au dorit sa dea curs deciziei Tribunalului. Cele doua contracte pe care le dorim desecretizate sunt: Eximbank - contract de achizitie servicii de publicitate si promovare, pe care cu deosebit profesionalism institutia il tine confidential in baza legii secretului bancar si AVAS - contract de privatizare cu Ford", se arata intr-un comunicat de miercuri al Societatii Academice din Romania (SAR). Potrivit documentului, respingerea recursurilor "inseamna ca informatiile solicitate trebuie comunicate pana pe 10, respectiv 11 mai".

"Refuzul executarii hotararilor irevocabile dupa aceste date va atrage un nou proces, pentru neexecutare, astea fiind procedurile, si aplicarea unei amenzi pentru fiecare zi de intarziere sefilor celor doua institutii, domnii Ionut Costea si Aurelian Popa", se mai arata in comunicatul SAR.

Reprezentantii SAR sustin ca, acceptand motivatia ONG-ului, magistratii Curtii de Apel Bucuresti "au consfintit principiul general ca institutii publice de tipul Eximbank (care nu este o banca adevarata, ci un departament guvernamental cu o conducere numita 95 la suta de AVAS si 5 la suta de Ministerul Finantelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operatiuni de natura bancara) sunt acoperite integral de prevederile Legii 544 din 2001 (privind liberul acces la informatii de interes public, n.r.)".

"Acest precedent trebuie utilizat de aici inainte de noi toti impotriva acelor institutii sau companii publice care se prevaleaza de statutul lor special de «independenta bugetara» pentru a refuza accesul la informatii publice, la fel ca orice minister sau agentie", scriu reprezentantii SAR.

Acestia critica si faptul ca, in faza de recurs a procesului, Eximbank "a decis sa nu foloseasca propriul departament juridic", ci a angajat o casa privata de avocatura, sustinand ca motivul pentru care a fost luata aceasta decizie este acela ca, in caz de castig, legea permite casei de avocatura "sa deschida proces civil separat impotriva reclamantilor si sa solicite cheltuieli de judecata mai mari decat ar fi obtinut din procesul propriu-zis".

Dupa succesul din instanta, SAR asteapta ca cele doua institutii sa-i plateasca toate cheltuielile de judecata "fara noi tergiversari".

Actiunea SAR este parte a unui program amplu de "litigatii strategice", sustinut cu fonduri PHARE si derulat in parteneriat cu APADOR-CH incepand din 2009.

Programul este menit sa genereze precedente in justitie pe dosare "mari si sensibile" de achizitii sau concesiuni, la care accesul publicului "este limitat in mod abuziv".

In afara de cele doua dosare, SAR si APADOR-CH au deschis procese si impotriva Primariei Sectorului 1, pentru desecretizarea contractului cu Romprest, impotriva Primariei Constanta, pentru desecretizarea a opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si companii care se ocupa de intretinerea domeniului public, impotriva Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru contractele de explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre, incheiate cu SNP Petrom sau impotriva Consiliului Judetean Brasov, pentru "contracte de lucrari incredintate direct, in regim de urgenta, pentru baze de agrement".

"In nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice", se precizeaza in incheierea comunicatului citat.

Contactat de MEDIAFAX, presedintele AVAS, Aurelian Popa, a afirmat ca doar anumite parti din contract au fost secretizate, in urma negocierilor dintre comisia de privatizare si compania americana, dar ca majoritatea prevederilor sunt cunoscute.

Intrebat daca respectivele parti clasificate vor fi date publicitatii, in urma hotararii instantei, seful AVAS a raspuns afirmativ. "Probabil ca si ei (reprezentantii Ford, n.r) vor fi de acord sa fie date publicitatii", a mai spus Popa.

 

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#contract privatizare Automobile Craiova avas instanta publicitate , #stiri Eximbank